Nova pobjeda rukometaša nad Belgijom

Na 35:25 (54. minut), izabranici Zorana Kastratovića su smanjili tempo, što su uporni domaćini iskoristili da izbore više nego podnošljiv poraz (37:33)
0 komentar(a)
Crna Gora - Belgija, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora - Belgija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.01.2012. 20:57h

Na Cetinju su slavili većom razlikom nego što su zaslužili, u Turneu mnogo manjom nego što su mogli.

Ali, to nije toliko bitno, važna je sasvim druga stvar - rukometaši Crne Gore ostvarili su cilj, pošto su u oba susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo savladali Belgiju.

I ne samo to - "crveni" su pred dvomeč s Letonijom, koji će odlučiti putnika u baraž, preuzeli 1. mjesto u grupi 3, zbog bolje gol razlike od tima s Baltika (plus 12, naspram plus 11).

To bi na kraju moglo i da odluči, jer izabranici Zorana Kastratovića mogu da dozvole sebi luksuz da izgube za tri dana u Dobeleu, pa da onda slave istom razlikom na Cetinju 14. januara i tako obezbijede mjesto u junskom baražu za odlazak u Španiju.

Ali, ako je suditi po kretanju rezultata u gradu koji ima dva imena (Turne na francuskom, Dornik na holandskom jeziku), Zoran Roganović i drugovi ne moraju da brinu za ishod utakmica s Letonijom.

Roganović i Draško Mrvaljević su postigli po tri, Igor Marković i Vladimir Osmajić po jedan gol na startu, pa je već u 10. minutu bilo 8:2.

Uskoro je bilo i plus sedam (11:4), a Rade Mijatović je sjajnim odbranama omogućio svom timu da golom Fahrudina Melića stigne i do dvocifrene prednosti u 24. minutu (19:9). Kada je Melić u 39. minutu pogodio za 27:16, činilo se da se domaćima sprema debakl.

Ali, Kastratović je tada izvukao s terena nosioce igre i pružio šansu mlađim reprezentativcima.

I oni su, doduše, održavali prednost do 35:25 (54. minut), da bi Belgijanci u finišu izborili više nego pristojan poraz.

"Pristup utakmici je bio ozbiljan, baš kakav je trebalo da bude. Igrali smo veoma kvalitetno, tako da smo vodili od starta i brzo stekli veliku prednost. Negdje u 42-43. minutu sjeo sam glavne igrače, jer je takva bila strategija, kako bi odmorili za utakmice s Letonijom. Ušli su mali Simić na gol, te Grbović, Majić i Lasica, a nije igrao samo Žarko Pejović. Uzgred, Žarko Marković je malo bio na terenu, jer ga muči povreda tetive, pa nisam želio ništa da rizikujem", naglasio je Kastratović.

"Crveni" u Belgiji ostaju do utorka, kada putuju u Letoniju na megdan selekciji koja nakon osamostaljivanja nije igrala ni na jednom velikom takmičenju.

Belgija - Crna Gora 33:37 (13:21) Turne - "Hal du CET". Gledalaca: 800. Sudije: Baranovski i Lemanovic (Poljska). Sedmerci: Belgija 3 (3), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Belgija 4, Crna Gora 6 minuta.

Belgija: Enevid, Letens (sedam odbrana), Ferhofen 3, Dobele, Tak 2, Lujten 2, Kovenbergs 10 (3), Ubrehts 1, Van Vezemal 1, K. Jakobs, Bogerts 2, Bolerts, L'Oest, Ćerimi 1, Falkenborg 9, Ž. Jakobs 2.

Crna Gora: Mijatović (20 odbrana), Simić (četiri odbrane), Rakčević 5, M. Pejović, Melić 3, Ž. Marković, Osmajić 4, Mrvaljević 7, I. Marković 5, Grbović, Ž. Pejović, Majić, Vujović 3, Ševaljević 4 (4), Roganović 6, Lasica.

Bonus video: