Ovo je moglo da bude polufinale...

6 komentar(a)
Danska - Crna Gora, Foto: Reuters
Danska - Crna Gora, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 21:32h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - Jutro nakon poraza je bilo turobno. Nije bilo takvo samo vrijeme u Danskoj, gdje sunca nema već danima, kod svih u i oko reprezentacije Crne Gore se osjećala praznina...

„Lavice” su svjesne da su mogle i morale više protiv Norveške, da su imale šansu da sruše prvaka Evrope i jure medalju na Svjetskom prvenstvu, ali će morati u borbe za plasman od 5. do 8. mjesta.

A u njoj su timovi koje su mnogi vidjeli u polufinalu - prvi rival je Danska (danas, 15.30), a drugi bolji (ili gori) iz duela Rusije i Francuske.

Domaćin je doživio šokantan poraz od Rumunije, „zbornaja” je poslije šest pobjeda senzacionalno poklekla pred Poljskom, a donekle očekivana eliminacija je samo tima Alana Porta, koji se sudario sa moćnom Holandijom.

Crnogorska ekspedicija je juče napustila Kolding, ali se nije vratila u Herning. U gradu sa dvoranom kapaciteta 13 hiljada nema dovoljno hotelskih soba, pa su timovi koji se bore za plasman od 5. do 8. mjesta (izuzev Danske) morali da se prebace u 40 kilometara udaljeni Silkeborg.

Selektor Dragan Adžić je zato na trening u „Jiske bank boksen” doveo samo osam igračica, a u hotelu je ostala prva postava - Marija Jovanović, Katarina Bulatović, Milena Raičević, Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Sonja Barjaktarović i Suzana Lazović.

"Suzana neće igrati zbog povrede koljena do kraja šampionata, a Mari srećom nije „pukao” list, već je došlo do istegnuća. Vidjećemo da li će moći da igra protiv Danske", rekao je Adžić.

Vjerovatno nijedna od njegovih izabranica nije mislila da će igrati mečeve za plasman od 5. do 8. mjesta, neke od njih nisu ni znale da ih čeka to razigravanje. Ali, sada nemaju kud - Norveška ih je savladala i ušla u polufinale, Crna Gora mora opet na megdan Danskoj...

"Baš smo razočarane utakmicom i rezultatom. Mogle smo da pobijedimo, bilo je nekih čudnih odluka... Teško mi je i da pričam o tom meču. Imale smo kontinuitet na ovom prvenstvu i mislim da smo mogle da napravimo bar još taj jedan korak", istakla je Andrea Klikovac.

Crna Gora je u Dansku došla po vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Kada je to ostvarila, očekivalo se da će biti rasterećenija od Norveške, koja je u komšiluk stigla kao glavni favorit. Ali, umjesto da budu opuštene i da bez pritiska igraju, „lavice” su od početka bile stegnute, u grču, prepune negativne energije... Očito je da se u pripremi meča nešto loše uradilo, čim je ekipa igrala daleko slabije nego ranije.

"Želja da pobijedimo Norvešku i činjenica da je to bila treća godišnjica osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu su nam stvorile pritisak. To nas je „pomutilo” u nekim situacijama", priznaje jedna od najboljih odbrambenih igračica na svijetu.

S obzirom na to da meč nema preveliki značaj, a da bi Crnoj Gori možda i više odgovaralo da bude sedma, pa da u kvalifikacijama za OI igra u grupi sa vicešampionom svijeta, te Japanom i Tunisom, domaće bi trebalo da imaju veću želju da pobijede.

"Naravno da će Dankinje imati veći motiv, ali probaćemo da ih dobijemo istim receptom. Biće teško, imamo puno povrijeđenih igračica, koje ne mogu ni da treniraju do kraja šampionata, a Danska traži iskupljenje pred svojom publikom", zaključila je Klikovac.

Jauković: Sve smo se loše osjećale nakon utakmice

U prvom meču Crna Gora - Danska (23:21), u oba tima su najefikasnije bile najmlađe igračice - 18-godišnja Đurđina Jauković je dala sedam, a tri godine starija Ane-Mete Hansen osam golova.

Raspoloženje dvije talentovane rukometašice je juče bilo potpuno suprotno. Sjajna Nikšićanka je žalila za porazom od Norveške, uzdanica Kopenhagena je dramu sa Rumunijom već stavila ad acta.

"Dosta ćemo naučiti iz poraza od Norveške, to je veliko iskustvo za nas. Bile smo u grču zbog prevelike želje, ali i ovo je veliki uspjeh, jer smo obezbijedile kvalifikacije za OI. Sve smo se loše osjećale nakon meča, jer je bilo šansi da pobijedimo. Da smo dale jedan sedmerac, bolje se odbranile, bile bismo izjednačene. Norvežanke nas nisu nadigrale", naglasila je najveća nada crnogorskog rukometa.

Kolika je razlika u danskom i crnogorskom mentalitetu najbolje se juče vidjelo na licima igračica - dok su „lavice” bile potištene, domaće su uz osmjeh pričale o narednoj utakmici.

"Biće fizički veoma teško, Crna Gora je veoma moćna reprezentacija i moramo da budemo maksimalno spremne da bismo pobijedile. Nešto smo naučile nakon poraza od nje i svjesno smo da moramo da odigramo dva dobra poluvremena, a ne samo jedno. Moramo da „isključimo” iz igre njihove najbolje šutere, da nam ne daju previše golova. Ko prije zaboravi poraz u četvrtfinalu, biće bliži trijumfu", rekla je Hansen za „Vijesti”.

Danas, u prvom meču borbe za plasman od 5. do 8. mjesta, u 13 časova se sastaju Francuska - Rusija.

Bonus video: