Samo čudo sklanja „lavove” sa Evropskog prvenstva

Crnu Goru na putu ka smotri najboljih ekipa Starog kontinenta u Poljskoj sada može da zaustavi samo nestvaran splet okolnosti. Neophodno je, naime, da Bosna i Hercegovina večeras u Zenici (20.15) izgubi od Bjelorusije, a onda u nedjelju savlada Dansku usred Brondbija
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2015. 19:54h

Rukometaši Crne Gore će gotovo sigurno treći put igrati na prvenstvima Evrope! Makar kao najbolja trećeplasirana ekipa iz sedam kvalifikacionih grupa, ako se ne desi čudo nad čudima...

Šteta je, međutim, što će „lavovi” vjerovatno morati da prihvate tu ulogu, jer su mogli da obezbijede bar 2. mjesto u grupi 4 i pravo da budu u kvalitetnijem šeširu.

Imali su zicer nad zicerima - dvije sekunde prije kraja, nakon perfektnog „duplog pasa” sa Vukom Borozanom, koji je izigrao odbranu Srbije, Vasko Ševaljević je bio sam na crti, ali mu je Obrad Ivezić zaustavio šut i obezbijedio „orlovima” remi (23:23) koji ih sigurno vodi na Evropsko prvenstvo.

Crnu Goru na putu ka smotri najboljih ekipa Starog kontinenta u Poljskoj sada može da zaustavi samo nestvaran splet okolnosti.

Neophodno je, naime, da Bosna i Hercegovina večeras u Zenici (20.15) izgubi od Bjelorusije, a onda u nedjelju savlada Dansku usred Brondbija.

Naravno, uz uslov da „crveni” izgube na Islandu. Jasno je, to je nemoguće...

Ljubomir Obradović je izveo očekivanu startnu sedmorku (Rade Mijatović, Vuko Borozan, Vasko Ševaljević, Vladan Lipovina, Fahrudin Melić, Miloš Vujović i Nemanja Grbović), a bilo je očito da je pritisak okovao noge momcima u crvenim dresovima.

Srbi su na startu pet puta imali minimalnu prednost, Crna Gora je stizala, ali nije mogla da preokrene.

Šta više, uslijedili su „crni minuti”, pa je Srbija serijom 5:1 povela 10:6. Obradović je u tim trenucima pokušavao promjenom kompletne bekovske postave (ušli Miloš Božović, Bogdan Petričević i Stefan Čavor), ali ništa nije pomagalo.

Sušni period je prekinuo Čavor odličnim šutem nakon finte sa igračem više, da bi Mijatović spektakularnim potezom „zapalio” atmosferu na tribinama - htio je da u kontri doda loptu Vujoviću, ali je krajičkom oka vidio da je Miroslav Kocić izašao sa gola i momentalno promijenio odluku.

Zatresao je praznu mrežu, a na krilima bučne publike su Vujović i Melić donijeli izjednačenje (10:10) u 24. minutu.

Vujović je imao zicer da preokrene, ali mu je Kocić odbranio i omogućio Berancu Mijajlu Marseniću da iz kontre donese novu prednost Srbiji.

„Orlovi” su se oslobodili pritiska i na odmor otišli sa plus tri, novim naivno primljenim golom „lavova” - treći put je nakon odbrane Mijatovića lopta završila u rukama gostiju, a poklon je majstorskim lobom iskoristio Darko Đukić za 14:11.

Iskusni Obradović je u drugo poluvrijeme krenuo sa novim golmanom i pivotom (Radivoje Ristanović i Branko Kankaraš) i bekovima koji su bili i u startnoj postavi (Borozan, Ševaljević, Lipovina), ali su ih u odbrani mijenjali Lazović, Petričević i Milašević.

Udarna bekovska trojka je, očito, bila svježija od odbrane Srbije, koja nikako nije mogla da nađe rješenje za odlična ukrštanja.

Srbija je „uhvaćena” već u 38. minutu, kada je Miloš Vujović realziovao kontru za 16:16, a potom su mrežu Kocića zatresli Melić i Lipovina i natjerali Dejana Perića da zovne tajm-aut. Abutović je u 48. minutu izjednačio (19:19), što je bio uvod u dramu.

Crna Gora je još četiri puta vodila i imala šansu da sve završi, ali je Ivezić, jedini srpski igrač kojeg je publika vrijeđala, spustio rampu Ševaljeviću.

Ako bude pravde, to neće zatvoriti poljsku granicu „lavovima”...

Obradović: Nadam se da ćemo se vidjeti na Evropskom prvenstvu

Selektor Ljubomir Obradović je bio razočaran što Crna Gora nije pobjedom izborila plasman na šampionat Starog kontinenta.

"Ambijent je bio pravi rukometni, utakmica je bila neizvjesna od početka do kraja, a skroz nepovoljno je završena za nas. Mogli smo da realizujemo posljednji šut i da slavimo. Moramo, međutim, da budemo zadovoljni igrom. Stizali smo minus četiri, otišli na plus dva, ali je bilo preuranjenih šuteva. Odbrana je morala bolje da raeguje u više situacija, a nismo imali ni sreće. Četiri lopte su se odbile od golmana ili stative protivnicima, što su oni iskoristili, posebno na kraju prvog poluvremena, kada je mali Vujović bespotrebno istrčao kontru. I to je sport, želio sam da obje reprezentacije dođu do Evropskog prvenstva, nadam se da ćemo se vidjeti tamo. Sad nismo rivali, možemo da planiramo zajedničke akcije i utakmice", rekao je Obradović.

Iskusni stručnjak smatra da je njegov tim podlegao pritisku i napomenuo da nije isto igrati sa Islandom i Srbijom.

"Mladi momci su izgoreli u ambijentu, u važnosti susreta, ali je tako bilo i protiv Islanda i Izraela, pa su izdržali. Na utakmicama između Crne Gore i Srbije postoji rivalitet, za razliku od duela sa Island, u kojem smo bili rasterećeni i pobijedili. Srbija je bila hladnokrvnija, a mi smo imali nekih preuranjenih šuteva, što je rival lako kaznio. Uzgred, kod plus dva smo izgubili dvije lopte, pa Srbija izjednačila i do kraja se igralo gol za gol".

Njegov sugrađanin iz Pančeva, koji sjedi na klupi Srbije, Dejan Perić, čestitao je svojim izabranicima.

"Moram prvo da čestitam mojoj ekipi na pravoj muškoj igri, a i Crnoj Gori na svemu što je do sada uradila. Neka nastavi ovim putem i ostvari svoje snove. Moja ekipa nije mogla da bira okolnosti u kojima se našla, ali je pokazala kako se veliki sportisti nose sa problemima. Crna Gora je pravom očekivala i išla na pobjedu. Mogli smo da izgubimo u posljednjoj sekundi, ali i da dobijemo i mislim da je neriješen rezultat realan. Čestitam divnoj publici, atmosfera je bila za ponos i crnogorske reprezentacije i države".

Mijatović: Bili smo u grču, u drugom poluvremenu pokazali da možemo mnogo

Rade Mijatović je čestitao Srbima plasman na EP i napomenuo da je pritisak mučio njegove saigrače.

"Žao mi je što je ovako utakmica završena, ali mi je drago da su momci pokazali da mogu da izdrže pritisak koji im je nametnut sa svih strana. Ušli smo u meč sa blagom dozom straha, u grču, ali smo u drugom poluvremenu pokazali da možemo mnogo više. Ovo nije maksimum, za nekoliko godina će ovo biti vrlo ozbiljna reprezentacija. Hvala publici, navijala je za primjer, i našim u Crnoj Gori, ali i svima u evropi. Nadam se da ćemo na Islandu odigrati bar slično kao o uvom meču", rekao je 33-godišnji Nikšićanin.

Ilić: Mnogi u Srbiji su čekali da izgubimo

Kapiten Srbije Momir Ilić je bio srećan zbog remija i plasmana na EP, koji, kako kaže, neki u Srbiji nisu željeli.

"Crna Gora je igrala odlično, fer i korektno. Rukomet je pobijedio. Bez obzira na pritisak, svakakva pisanja po novinama, utakmica je bila jako dobra i kvalitetna, Srećan što smo odigrali jako dobru utakmicu, jer nismo imali samo pritisak crnogorskih igrača i navijača, već i ljudi u Srbiji koji su čekali da izgubimo. Zbog toga sam srećan, zaslužili smo da popijemo jedno pivo sada. Sada će raditi matematika, želim da i Crna Gora idu na Evropsko prvenstvo. To je san svakog rukometaša, jer je to takmičenje jače od Svjetskog prvenstva. Želim ovoj mladoj ekipi da što više radi, trenira i da joj se ostvare svi snovi", rekao je najbolji strijelac Lige šampiona.

Crna Gora - Srbija 23:23 (11:14)

Bar - Dvorana „Topolica”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Togstad i Kristijansen (Norveška). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Srbija 3 (3). Isključenja: Crna Gora 4, Srbija 8 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ 1 (pet odbrana), Ristanović (pet odbrana), MELIĆ 3 (1), Milašević, Popović, Čavor 1, Lazović, Radović, VUJOVIĆ 4, Kankaraš, ŠEVALJEVIĆ 4 (2), Petričević, Božović, BOROZAN 4, GRBOVIĆ 2, LIPOVINA 4.

Srbija: Ivezić (tri odbrane i sedmerac), KOCIĆ (pet odbrana), Mladenović, Radovanović, Marjanović, ĐUKIĆ 2, M. ILIĆ 5 (3), STOJKOVIĆ 3, N. ILIĆ 4, Vučković 1, ZELENOVIĆ 3, Čutura, Abutović 2, Marsenić 2, Orbović, ELEZOVIĆ 1.

Tok meča - drugo poluvrijeme:

Ivezić brani zicer Ševaljeviću, neriješeno.

Četiri sekunde do kraja isključen i Momir Ilić

Minut krije praja isključeni Petričević i Stojković, obostrano. Srbija napada

148 sekundi do kraja, imamo napad

23:23 Nemanja Zelenović

23:22 Grbović nakon sjajne akcije Ševaljevića

22:22 Stojković, četiri minuta do kraja

22:21 Melić sa penala

Abutović pravi penal nad Lipovinom

54. minut, imamo napad

21:21 Momir Ilić uzvraća

21:20 Borozan u stilu Dušebajeva

Posljednjih deset minuta

20:20 Rastko Stojković poravnava

20:19 Vladan Lipovina sjajno postiže četvrti gol

19:19 49. minut, Abutović

19:18 Momir Ilić sa penala

19:17 Borozan!!!

Još 15 minuta, Ristanović brani bombu Momira ilića, Vujović griješi, ali imamo napad

18:17 Nemanja Ilić sjajan sa krila

18:16 Bomba Lipovine

17:16 42. minut, Melić iz kontre za prvo vođstvo

Isključenje Mijajla Marsenića, ali Borozan ne koristi igrača više

39. minut, Opet griješimo u napadu za prvo vođstvo

16:16 Miloš Vujović sjajno iz kontre Ristanovića

37. minut, Propuštena kontra "lavova"

15:16 Vasko Ševaljević četvrti put

14:16 Beranac Marsenić postiže drugi gol

14:15 Vuko Borozan

13:15 Vujović, njegov treći gol

12:14 Lipovina sjajno iz prodora

Tok meča:

Odbrane 6:6, ali Srbija vodi sa tri gola razlike i niti jednom "lavovi" nijesu imali vođstvo.

11:14 Đukić u posljednjim trenucima, Mijatović je odlično branio ali igrači nijesu štitili šestarac

11:13 Vučković

11:12 Sjajni Miloš Vujović

10:12 Abutović, do su "lavovi" pogodili sa devet metara samo 36 odsto šuteva

10:11 Marsenić iz kontre nqakon što nijesmo pogodili zicer za prvo vođstvo

10:10 delirijum u Topolici, Melić pogađa sa igračem manje

9:10 24. minut, isključenje Milaševića

9:10 Miloš Vujović sa krila

8:10 golman Mijatović postiže gol iz svog prostora

7:10 Čavor smanjuje

6:10 Nemanja Ilić sa krila, ali i isključenje za Uroša Elezovića, prvo na utakmici

6:9 Uroš Elezović nebranjivo

6:8 Vuko Borozan prekida seriju Srbije

5:8 Ševaljević je promašio penal

5:8 16. minut, Momir Ilić opet precizan sa penala, a nakon tri minuta bez gola "lavova" selektor Ljubomir Obradović je zatražio tajm-aut

5:7 Nemanja Ilić iz kontre

5:6 Stojković

5:5 Treći gol Ševaljevića, drugi sa penala

4:5 Ilić sa penala za Srbiju

4:4, 8. minut Ševaljević, serija golova

3:4 Zelenović

3:3 Lipovina

2:3 Đukić iz drugog pokušaja

2:2 Grbović sjajno lobuje

1:2 Zelenović efektno

1:1 Ševaljević sa penala koji je izborio Borozan

0:1 Ilić koristi prvi napad Srbije

Crnogorski rukometaši, iako sa vrha grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj dočekuju Srbiju u 5. kolu, znaju da večeras od 20 sati u dvorani SRC "Topolica" znaju da moraju pobijediti. Samo pobjeda "lavove" sigurno vodi u Poljsku, jer u posljednjem kolu naši rukometaši gostuju Islandu, koji je svjetska rukometna sila.

Sa druge strane, Srbiji bi i bod bio ogroman, jer u posljednjem kolu dočekuje autsajdera grupe, Izrael, koji je bez boda u četiri prethodna duela u grupi 4. A u njoj je poredak sljedeći: Crna Gora 6, Island i Srbija 5, dok je Island bez bodova.

Galerija

Bonus video: