Tokio na talonu: Rukometašice protiv Japana za veliki korak

Rukometašice Crne Gore danas (10 časova) igraju sa Japanom na startu glavne faze Svjetskog prvenstva. Ako pobijede, biće jako blizu kvalifikacija za Olimpijske igre
5319 pregleda 2 komentar(a)
„Trudimo se da zaboravimo poraz od Španije”: Majda Mehmedović, Foto: Aniko Kovacs/ihf
„Trudimo se da zaboravimo poraz od Španije”: Majda Mehmedović, Foto: Aniko Kovacs/ihf

Da volšebno nisu ostale bez pobjede protiv Španije, rukometašice Crne Gore su danas mogle da naprave ključni korak ka prvom polufinalu na svjetskim prvenstvima.

Ali, meč sa Japanom je i ovako veoma bitan za Jovanku Radičević i drugarice, jer ako danas (10 časova) savladaju domaćina, biće na korak od cilja - 7. mjesta i kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

„Lavice” bi u slučaju pobjede, kao i trijumfa Rusije nad Rumunijom, praktično osigurale 4. mjesto u grupi 2 i onda se protiv „zbornaje” u utorak i Švedske u srijedu borile za nešto više. Možda i polufinale...

- Jako sam zadovoljna što smo imale veliki broj kvalitetnih utakmica. Ostvarile smo prvi cilj, ušle u glavnu fazu i srećna sam zbog toga, pogotovo kad vidim koje su sve reprezentacije ispale, da je velesila Francuska iza nas. Ne mogu da budem nezadovoljna sa dva boda, iako ostaje žal zbog onoga što smo prokockale protiv Španije. Ali, ta utakmica je pokazala koliko možemo - naglasila je Majda Mehmedović.

Meč sa Španijom i gubitak dva boda zbog 15 minuta pomračenja u napadu (rival sa 19:23 preokrenuo na 26:23) dugo će progoniti Pera Johansona i njegove izabranice.

- Trudimo se da zaboravimo taj poraz. Nadam se da će svaka djevojka uspjeti da „namjesti” glavu, jer jer pred nama jako važna utakmica.

Olimpijske kvalifikacije utiču na to da se bar nakratko zaboravi poraz od Španije, jer je glavni cilj da se i narednog ljeta bude u Japanu.

- Najbitnije je da se poslije poraza uzdignemo i odigramo najbolje što možemo, jer sve zavisi od nas. Čeka nas jako težak protivnik, nismo navikli na njegov stil, koji je drugačiji od evropskog. Biće jako teško, iskreno se nadam da nas pritisak neće poremetiti i da ćemo na svakoj utakmici, kao i do sada, davati maksimum - poručila je Mehmedovićeva.

Mehmedović
Mehmedović(Foto: Aniko Kovacs/hf)

I Andrea Klikovac priznaje da je teško izbrisati iz glava duel sa „ratnicama”.

- Teško mi je pao poraz Španije jer smo u većem dijelu utakmice vodile i držale je pod kontrolom, ali smo izgubile. Što je tu je, idemo dalje, spremamo se za utakmicu sa Japanom - istakao je desni bek ĆSM Bukurešta.

Recept za pobjedu je jednostavan.

- Ako odigramo čvrsto i gusto u odbrani, biće polukontri i kontri - ističe 28-godišnji desni bek. Iako još ima nade za polufinale, na umu „lavica” je sada samo meč sa Japanom i šansa da se izbore kvalifikacije za OI.

- Najbitnija nam je pobjeda nad Japanom i da ostvarimo cilj zbog kojeg smo došle. Kasnije ćemo da razmišljamo o nekim većim rezultatima - zaključila je Klikovac.

Da se ne ponovi Oldenburg

Da Crnu Goru ne čeka nimalo lak posao pokazuje rezultat sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj prije dvije godine, kada je Japan šokirao „lavice” i trijumfovao 29:28.

- Takve ekipe nam ne leže, kao na primjer Rusija, s kojom imamo bolji rezultat. Ne mogu da kažem da nas je strah, ali zbog tog poraza u Njemačkoj imamo veliki respekt prema Japanu - jasna je Mehmedovićeva. Ovo će Crnoj Gori i timu koji od 2017. predvodi Danac Ulrik Kirkeli biti četvrti duel. Prva dva su dobile „lavice” - u Lionu, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine (30:24), te na Svjetskom prvenstvu u Danskoj 2015. (29:23), a 5. decembra 2017. u Oldenburgu je upisana jedna od najvećih pobjeda u istoriji japanskog rukometa.

- Igrale smo već nekoliko puta sa Japanom, znamo da su nezgodna ekipa. Igraju rukomet koji nama baš i ne odgovara, ali smo spremne i odgovorićemo na pravi način - obećala je Klikovac.

rukomet

Bonus video: