Đoković - Nadal, istorija duga 14 godina: Još jedan meč o kome će se pričati

Nedjelja, 11. oktobar u 15 sati. Novi datum za istoriju tenisa

15665 pregleda 8 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Novak Đoković i Rafael Nadal u nedjelju će se sastati 56. put.

Prvi duel odigrali su 2006. baš na Rolan Garosu, kada su se sastali u četvrtfinalu. Nadal je kao aktuelni šampion i nova superzvijezda, pobijedio zvijezdu u najavi – Đoković je predao u trećem setu, pri vođstvu rivala od 2:0.

Bila je to najava epskog rivalstva, vjerovatno najvećeg u istoriji tenisa, sa mečevima koji se pamte i prepričavaju.

Njihova istorija na francuskom Grend slemu je, takođe, uzbudljiva.

Nadal je, naravno, imao mnogo više uspjeha. Ostvario je pet uzastopnih pobjeda, a Đoković u polufinalu 2013. godine prvi put nagovijestio da će kad-tad srušiti mit o nepobjedivosti španskog asa – taj meč je Nadal dobio u pet setova, peti set 9:7, u meču koji je trajao četiri sata i 37 minuta.

To se dogodilo 2015. kada je srpski teniser u četvrtfinalu nanio tek drugi poraz Špancu na Rolan Garosu – 7:5, 6:3, 6:1. Đoković, ipak, te godine nije uspio da ostvari najveći cilj u karijeri – u finalu ga je savladao Sten Vavrinka.

Godinu kasnije to se dogodilo, srpski teniser je slavio na pariškoj šljaci, a Nadal turnir završio nakon drugog kola – zbog povrede se povukao.

Dva teniska musketara nisu se sastajali na Rolan Garosu od 2015, dok su posljednji duel na Grend slemovima imali 2019. na Australijan openu, gdje je Đoković bio ubjedljiv u finalu - 6:3, 6:2, 6:3.

Godinu ranije u još jednom nezaboravnom meču, polufinalnom na Vimbldonu, slavio je sa 3:2, poslije pet sati i 17 minuta.

Nedjelja, 11. oktobar u 15 sati. Novi datum za istoriju tenisa.

I bitan datum, jer Nadal ima šansu da se izjednači po broju najvećih trofeja sa Rodžerom Federerom, koji ih ima 20, dok Đoković može da im se primakne – trenutno ih ima 17.

U međusobnom skoru Đoković vodi 29:26.

Bonus video: