Đoković bez prava na grešku - titula ili zbogom trci za najboljeg (INFOGRAFIK)

Najprestižniji turnir na svijetu, Vimbldon, počinje danas. Novak Đoković traži sedmi pehar u Londonu, ukupno 21. na grend slemovima, kako bi se približio Rafaelu Nadalu u vječitoj trci

23236 pregleda 17 komentar(a)
Đoković na jučerašnjem treningu, Foto: Reuters
Đoković na jučerašnjem treningu, Foto: Reuters

Izbjegavanje vakcinacije protiv koronavirusa nikoga nije koštalo skupo kao Novaka Đokovića. Iz Australije je, poslije bespotrebne šarade, deportovan i onemogućeno mu je da brani titulu na turniru čiji je rekorder, što je Rafael Nadal iskoristio da izbije na 1. mjesto po broju osvojenih grend slem titula.

Srpski as potom nije mogao da učestvuje ni na prvom dijelu američke turneje, zbog čega nije u adekvatnoj formi dočekao ni Rolan Garos, na kojem ga je Kralj šljake izbacio u četvrtfinalu i trasirao put ka 22. peharu na najvećim turnirima.

Kako sada stvari stoje, 35-godišnji Beograđanin zbog toga što nije vakcinisan neće moći da nastupi ni na US openu, pa pred 135. izdanje Vimbldona, koje otvara danas na Centralnom terenu u 13.30 časova protiv Koreanca Sunvua Kvona, nema izbora - mora da podigne pehar ili će ostati bez šanse da po svim parametrima bude najbolji teniser svih vremena.

Đoković je najviše vremena proveo na 1. mjestu ATP liste, vjerovatno njegove 373 sedmice na vrhu nikada neće biti dostignute, ali ga poslije nastupa na čuvenoj adresi SW19 čeka pad na 7. poziciju. Naime, ATP i WTA su odlučili da se bodovi na Vimbldonu ne računaju zato što je zbog rata u Ukrajini zabranjen nastup takmičarima iz Rusije i Bjelorusije, pa će Đoković pasti na svega 4.770. Preteći će ga Nadal, Stefanos Cicipas, Kasper Rud i Karlos Alkaras, koji će pratiti Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva.

Ukoliko ne bude igrao drugi dio turneje u Sjevernoj Americi, tj. masterse u Montrealu i Sinsinatiju, kao i US open, Nole će ispasti iz Top 10 i najvjerovatnije neće moći da se domogne ATP šampionata. Sve je to, međutim, sada potisnuo jer ima samo jedan cilj - da sedmi put podigne jedan od najljepših i najvrednijih pehara na svijetu.

- To će više uticati na druge igrače nego na mene. Ne želim da kažem da mi poeni nisu bitni, ali nisu kao ranije. Ne borim se za plasman kao prije kada sam želio da oborim Federerov rekord, tako da mi nije prioritet. Nisam bio u mogućnosti da branim 4.000 bodova u Australiji i ovdje. To utiče na mene, ali prioriteti su mi drugačiji - rekao je osvajač 20 grend slem pehara.

Kako sada stvari stoje, Nole neće moći da nastupi u Njujorku, osim ako u SAD promijene pravila oko ulaska nevakcinisanih stranaca. Zbog toga ima dodatni motiv u Londonu.

- Po sadašnjim uslovima, ne mogu da uđem u Sjedinjene Države. Toga sam svjestan, to mi je i dodatna motivacija da ovdje odradim posao. Nadam se da ću igrati dobro kao na posljednja tri izdanja, odbraniti titulu, a onda otići u SAD - rekao je Đoković.

Povezani članci

24. Jun 2022.

Centralni teren Vimbldona - 100 godina istorije

Ukoliko ponovo bude šampion, srpski teniser postaće tek četvrti igrač u open eri koji je osvojio četiri vezane titule na Vimbldonu, uz Federera, Pita Samprasa i Bjerna Borga. Ujedno, ima šansu da se sedmom titulom izjednači na 2. mjestu vječne liste sa Samprasom i Vilijamom Renšouom, iza Fedeksa sa osam.

- Volio bih da opet podignem trofej. Samprasovo prvo osvajanje titule na Vimbldonu je prvi meč koji sam gledao na TV-u, mnogo stvari me veže za ovaj turnir. Pit ga je osvojio sedam puta, nadam se da ću i ja to uspjeti ove godine - istakao je prvi nosilac.

Bukmejkeri nemaju dilemu ko je prvi favorit, jer je kvota na Novaka 1,83. Drugi je aktuelni vicešampion Mateo Beretini sa 6,50, a treći Nadal sa 9, koji bi s Italijanom mogao da se sudari u polufinalu.

Bonus video: