ATP - 40 godina od uvođenja kompjuterske liste

"Mislim da to pokreće sport... Govorimo o tome ko je najbolji, ko nije, ko ide dolje, ko gore. To je veoma interesantan aspekt za sve", rekao je Federer o ATP listi
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 19:34h

Sjutra se navršava tačno 40 godina od kako je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) kompjuterski počela da računa listu najboljih tenisera svijeta.

ATP lista prošla je dalek put od kada su bodovi sabirani ručno, štampani na zeleno-bijelom papiru i visili kao ogromne tapiserije u svlačionicama kako bi igrači mogli da vide svoje rezultate.

Tog 23. avgusta 1973. godine prvi na ATP listi bio je Ilije Nastase, a od tada do danas bila je 91 promjena na samom vrhu. Iako je bilo mnogo promjena, tek 25 tenisera, uključujući i sadašnjeg broja jedan, Novaka Đokovića, bilo je na tom mjestu, piše Ju-es-ej tudej.

Najviše nedjelja na vrhu, od te 1973. godine do danas, proveo je švajcarac Rodžer Federer koji je gospodario "bijelim" sportom čak 302 nedjelje.

"Mislim da to pokreće sport... Govorimo o tome ko je najbolji, ko nije, ko ide dolje, ko gore. To je veoma interesantan aspekt za sve", rekao je Federer.

Odmah iza Švajcarca je Pit Sampras koji je bio prvi teniser 286 nedjelja, slijede Ivan Lendl (270), Džimi Konors (268), Džon Mekenro (170), Brojr Borg (109), Rafael Nadal (102), a posljednji koji je na prvoj poziciji bio više od 100 nedjelja je Andre Agasi (101).

Od ovih osam tenisera aktivna su samo dvojica - Federer i Nadal, što otvara prostor Đokoviću da napreduje i na ovoj listi. Naime, srpski teniser je trenutno deveti na listi sa 95 nedjelja provedenih na prvoj poziciji, tako da ima priliku da uskoro "preskoči" i Nadala i Agasija.

Najmlađi teniser koji je bio na vrhu ATP liste bio je Lejton Hjuit koji je 2001. godine, kada je došao na prvo mjesto, imao 20 godina i osam mjeseci, dok je najstariji najbolji teniser svijeta bio Džon Njukomb, koji je imao 30 godina i 11 mjeseci.

Dok je na čelu ove liste Federer sa, kako trenutno izgleda, nedostižne 302 nedjelje, Autralijanac Patrik Rafter je na prvoj poziciji proveo samo jednu nedjelju, a samo malo bolji od njega je bio Karlos Moja sa dvije nedjelje, dok su Marselo Rios, Tomas Muster i Jevgenij Kafelnikov na čelu ATP liste bili po šest nedjelja.

Bonus video: