Nadal obezbijedio polufinale i prvo mjesto na ATP listi

Pobjedom protiv švajcarskog tenisera sa 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), Rafael Nadal je obezbijedio polufinale završnog Mastersa u Londonu, kao i prvo mjesto na ATP listi na kraju sezone
11 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Beta AP
Rafael Nadal, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.11.2013. 22:11h

Sve dileme, ako ih je uopšte i bilo, su otklonjenje – Rafael Nadal će godinu završiti kao najbolji teniser svijeta.

Teška pobjeda protiv Švajcarca Stanislasa Vavirinke, nakon 133 minuta igre, sa 7:6 (7-5), 7:6 (8-6), donijela je Špancu odbranu prvog mjesta na ATP listi, ali i plasman u polufinale završnog Mastersa u Londonu.

"Biti najbolji na kraju sezone je teško, ima mnogo nevjerovatnih tenisera. Da nije mog tima, bilo bi teško i razmišljati uopšte o tome - rekao je Nadal.

Ko je gledao meč između Nadala i Vavrinke teško bi mogao povjerovati da Vavrinka su 12 mečeva sa Nadalom nije osvojio ni set (0-26). A juče je oba izgubio u taj-brejku.

"Bilo je emotivno danas, ovo je savršen scenario za završetak sjajne sezone. Imao sam i sreću, ali zadovoljan sam partijom, i poslije propuštenog turnira prethodne godine, ovo je nevjerovatan povratak", dodao je Nadal.

U prvom setu je Nadal prvi došao do brejka, ali je izgubio servis kada je servirao za osvajanje seta, pa se otišlo u taj-brejk, u kojem je španski teniser bio bolji sa 7:5.

U drugom setu slična priča, Rafa ponovo dolazi prvi do brejka, vodi sa 4:1, ali Vavrinka uzvraća i ponovo se igra taj-brejk. U odlučujućem setu Nadal je poveo 4:1, ali je popularni Sten imao ste loptu na 6:5. Nije je iskoristio, Nadal je sa tri uzastopna poena stigao do pobjede…

Vavrinka je "upisao" 30 vinera i 45 neiznuđenih grešaka, a Nadal 14 direktnih poena, uz 23 greške. Nadal je imao tri, a Vavrinka četiri as udarca.

"Danas sam bio blizu, mislim da sam igrao kako treba. Do sada nisam uspio da mu uzmem i set, ali moram da gledam na pozitivne stvari. Danas sam odigrao najbolji meč protiv Nadala, očigledno napredujem", rekao je Vavrinka.

Švajcarac je bio ljut i na sudiju meča jer nije opomenuo Nadala kada mu je savjete sa tribina davao trener Toni, inače Rafin ujak.

"Nemam ništa lično protiv Rafe ili Tonija, znam da Toni uvijek pokušava da pomogne Rafi. To je normalno, dio igre. Ali, kad je mnogo, mnogo je", dodao je Vavrinka, i nastavio:

"Danas se nisam složio sa sudijom koji ga nije upozorio samo zato što se radi o Nadalu. Svi su to vidjeli, i ja sam bio tamo. Prije svakog poena je Toni pokušavao da ga podučava", zaključio je Švajcarac.

U drugom meču ove grupe, Čeh Tomaš Berdih je savladao Davida Ferera sa 6:4, 6:4, i ostao u trci za polufinale. Berdih se u petak sastaje sa Nadalom, dok Vavrinka igra sa Fererom, koji je izgubio sve šanse.

Sjutra su na programu mečevi drugog kola grupe B, od 15 časova igraju Rodžer Federer i Rišar Gaske, a od 21 Novak Đoković i Huan Martin del Potro, koji su upisali pobjede u prvom kolu.

Završni masters u Londonu igra se za ukupan nagradni fond od šest miliona dolara.

Bonus video: