Sprema se revolucija - ovo su pravila koja bi promijenila tenis

Međunarodna teniska federacija (ITF) u novembru će na premijernom Mastersu, na kome će učestvovati najbolji igrači mlađi od 21 godine, izvesti eksperiment i na osnovu rezultata i odjeka u javnosti možda i odlučnije krenuti u promjene
51 pregleda 3 komentar(a)
Federer Nadal, Foto: Reuters
Federer Nadal, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 18:39h

Najpopularniji pojedinačni sport mogao bi uskoro da dobije pravila, koja će iz temelja promijeniti igru.

Međunarodna teniska federacija (ITF) u novembru će na premijernom Mastersu, na kome će učestvovati najbolji igrači mlađi od 21 godine, izvesti eksperiment i na osnovu rezultata i odjeka u javnosti možda i odlučnije krenuti u promjene.

Šta podrazumijevaju nova pravila tenisa?

Kraći format: Setovi će se igrati do četiri, a ne do šest, sa taj-brejkom kod 3:3. U taj-brejku bi se, kao i do sada, igralo do sedam poena.

Gemovi ne bi morali da se igraju na razliku - ne bi, dakle, bilo prednosti, već bi nakon đusa odlučivao jedan poen, s tim da bi igrač koji prima servis birao na koju će stranu njegov rival servirati.

Mečevi bi se igrali u tri dobijena seta.

Kraće zagrijavanje: Igrači bi imali pet, a ne 10 minuta za zagrijavanja.

Mjerač vremena: Pravilo o 25 sekundi pauze između servisa moralo bi da bude striktno poštovano. Takođe, mjerilo bi se vrijeme između gemova i setova, kao i tokom medicinskih tajm-autova.

Koučing: Igrač bi mogao da prima savjete od trenera u određenim djelovima meča (još nije definisano kojim), ali trener ne bi smio da sjedi na klupi.

Navijači: Navijači bi mogli da se kreću tokom poena, izuzev onih u prvim redovima na tribini ka kojoj ima pogled igrač koji servira.

Tenis je, inače, poznat kao tradicionalan sport, koji je posljednju veliku promjenu u pravilima doživio 70-ih godina kada je uveden taj-brejk.

Razvojem tehnologije uvedeno je tzv. sokolovo oko, odnosno provjera poena. Igrači mogu da zatraže čelendž, a dozvoljeno im je da pogriješe u procjeni tri puta tokom seta.

Bonus video: