"Bili smo u velikom naletu": Đuro Radović o odlaganju vaterpolo 2020. godine

Crnogorski vaterpolo reprezentativac Đuro Radović za sajt COK-a o odlaganju Olimpijskih igara, koje su trebalo da budu njegova prva najveća svjetska smotra sportista
2261 pregleda 5 komentar(a)
Đuro Radović, Foto: COK
Đuro Radović, Foto: COK

Najbolji crnogorski vaterpolisti vratili su se krajem januara u evropski vrh, osvojili su bronzanu medalju na šampionatu Starog kontinenta u Budimpešti i time najavili velike stvari u olimpijskoj godini.

Čekao ih je kvalifikacioni turnir za OI, momci Vladimira Gojkovića trebalo je da putuju u Roterdam sa dobrim izgledima na izvade vizu za Tokio - bili su u naletu, u dobrom ritmu i raspoloženju, a onda je virus kovid-19 prekinuo sve svjetske planove i projekcije.

Za Đura Radovića, momka o kojem se više ne priča kao o jednom od najvećih vaterpolo talenata, već kao o zrelom, izgrađenom igraču, spremnom da preuzme odgovornost - odlaganje kvalifikacionog turnira i Olimpijskih igara nije baš najbolje palo.

Posebno zbog toga što su to trebalo da mu budu prve Olimpijske igre.

- Baš smo bili u naletu, osjećali smo se svi odlično nakon Evropskog prvenstva i čekali start kvalifikacija za Olimpijske igre. Ali, koronavirus je promijenio stvari, opravdano su kvalifikacije odložene, a onda i Olimpijske igre - kazao je Radović za sajt Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Vlada Japana i Međunarodni olimpijski komitet odlučili su da pomjere održavanje Igara tačno za jednu godinu, pa je novi termin 23. jul - 8. avgust 2021.

Ne zna se kada će se održati kvalifikacioni turnir, na kojem će naši vaterpolisti igrati za olimpijsku vizu, najvjerovatnije u martu 2021...

Pomjeranje Igara samo je vremenski pomjerilo cilj “ajkula” - dakle, nije ga promijenilo...

- Bez obzira na odlaganja, naš cilj je isti. Prioritet za godinu koja dolazi je plasman na Olimpijske igre. Mlad sam igrač i nisam imao priliku da se takmičim na najvećoj sportskoj smotri, ali mogu da pretpostavim šta sve Igre nose. Najbolji sportisti planete učestvuju na OI, nadam se da ćemo i mi mlađi doći do prilike da se takmičimo - poručuje naš ljevoruki reprezentativac.

Iako mu je samo 21 godina, uloga Đura Radovića u nacionalnom timu i u matičnom klubu - novljanskom Jadranu, već je velika.

Mladi vaterpolosta kod kuće, u ambijentu koji sportistima najmanje prija, trenira i čeka povratak u bazen.

- Čini mi se da sada najviše treniram. Situacija je, posebno za nas iz vaterpola, malo teža, ali pokušavamo što više da radimo na sebi i poštujemo plan i program koji dobijamo od kondicionih trenera - dodaje Radović.

Borba protiv koronavirusa trajaće onoliko koliko se mjere budu ispoštovale, tvrdi crnogorski reprezentativac. - Najvažnije da pokažemo disciplinu i strpljenje. Sve ovo će da prođe, a onda ćemo se vratiti normalnim aktivnostima - zaključio je Đuro Radović.

Bonus video: