Brzi ritam lomi Rumune

"Rezultat između Srbije i Njemačke je bio „gust“, a Rumuni se nikome nisu predali, pa neće ni nama", poručuje prvi golman Miloš Šćepanović.
51 pregleda 0 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.01.2012. 08:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Prvi dan odmora na 30. Evropskom prvenstvu, vaterpolisti Crne Gore dočekali su sa tri od mogućih šest bodova. Nakon lagane pobjede nad Njemačkom, „crvene ajkule“ su u utorak, u okršaju sa aktuelnim šampionom Starog kontinenta, Hrvatskom, mogle praktično da obezbijede plasman u četvrtfinale i da do kraja grupe B traže direktnu vizu za polufinale, ali su izgubile sa 10:8.

Poraz od komšija, međutim, doveo je izabranike Ranka Perovića pred svršen čin - večeras (20.30 časova) moraju da pobijede Rumuniju, a onda i u subotu da nadvise Španiju. Neuspjeh u jednom od ta dva meča praktično bi značio oproštaj od borbe za medalje, mada bi, u zavisnosti od drugih rezultata u grupi, nada mogla da tinja do posljednjeg kola i duela sa Srbijom.

"Nije utakmica sa Hrvatskom bila ta u kojoj smo morali pošto-poto da pobijedimo, ali je značila dosta za bolji plasman u grupi. Ali, hajde da mi prvo prođemo grupu", poručuje prvi golman Miloš Šćepanović.

"Moramo što prije da se oporavimo od poraza, ali nije sramota izgubiti od Hrvatske. Sada treba da se koncentrišemo na utakmicu sa Rumunijom, koja je ključna za nas i ne smijemo nikako da je ispustimo".

Rumuni su do sada bez boda u Ajndhovenu. Protiv Hrvatske su gubili 8:4, pa smanjili na 8:7, ali su poraženi 10:7, dok ih je Španija „slomila“ tek u finišu (12:10). Sve u igri „balkanskih trikolora“ vrti se oko moćnog sidraša zagrebačke Mladosti, ljevorukog Kozmina Radua.

"Kvalitet je na našoj strani, ali to ne mora ništa da znači. Eto, rezultat između Srbije i Njemačke je bio „gust“, a Rumuni se nikome nisu predali, pa neće ni nama. Znamo šta treba da radimo, igra im se bazira na izuzetnom centru i jakim šuterima. Neće oni nas pobijediti u vaterpolu, ali moramo da izblokiramo te šutere i centra da zatvorimo. U tom slučaju, vjerujem da ćemo pobijediti", dodaje čuvar mreže Jadrana.

Nikola Janović i drugovi vjerovatno će imati i dodatni motiv, jer ih je Rumunija i te kako zadužila na Evropskom prvenstvu - u 5. kolu grupe A, Andrej Jozep je 24 sekunde prije kraja pogodio za remi (9:9), koji je „ajkule“ zakucao na 3. mjesto i osudio na četvrtfinalni duel sa Srbijom. Da su tada porazili Rumune, šampioni Evrope iz 2008. mogli su direktno do polufinala (takav je bio razvoj situacije u grupi), ili bi u četvrtfinalu igrali sa Njemačkom, koju su kasnije pregazili u borbi za petu poziciju sa 14:6.

Recept za osvetu je jasan...

"Potrebno je da držimo ritam, ali mislim da ga imamo dosta na ovom takmičenju. Moramo to da nastavimo da gajimo, jer mislim da Rumuni to ne mogu da izdrže. Dakle, što više plivanja, što više ritma, a što manje duela, jer su u tome jaki. Ne mogu da kažem da su u tom segmentu u prednosti, već smo podjednaki, ali je važno da nametnemo naš stil sa dosta plivanja, zatvorimo centra i markiramo šutere. Ako bude tako, siguran sam da ćemo da pobijedimo", kazao je Šćepanović.

Muke sa igračem više

Crna Gora ima veliki problem u jednom elementu - napadu sa igračem više. U 15 dosadašnjih pokušaja, postignuta su svega četiri gola.

Odbrana sa vaterpolistom manje u bazenu je bolja, ali su upravo greške u tom segmentu omogućile Hrvatima da steknu prednost na startu meča.

"Igrač manje je bio ključan na početku, jer su nas lako otvarali i dali neke srećne golove. I to je sport, mogli smo i mi da pobijedimo, ali na ovakvim utakmicama presuđuju neki sitni detalji. Moramo da analiziramo greške koje smo pravili, ali ne smijemo da previše patimo ni žalimo zbog utakmice sa Hrvatskom", naglašava Šćepanović.

Da li je ekipu izmorilo to što je stalno morala da stiže prednost rivala?

"Jurili smo jedan-dva gola, što nije velika razlika. Na kraju smo mogli da odigramo malo mirnije, jer smo dva puta stizali tu razliku, ne vidim zašto nismo mogli još jednom. Možemo sami sebi da zamjerimo što smo bili brzopleti u rješenjima, mogli smo da budemo strpljiviji u finišu. Ekipa je izgarala i borila se, tako da nema šta posebno da nam se zamjeri", poručuje Šćepanović.

Golman Jadrana je jedan od desetorice igrača koji su sa Crnom Gorom osvojili zlato na Evropskom prvenstvu 2008. godine.

Iz sadašnje ekipe u Malagi nisu bili samo momci sa brojevima 4, 5 i 6 na kapicama: Antonio Petrović, Filip Klikovac i Aleksandar Radović. I u Španiji su „ajkule“ poražene od Hrvatske, a kasnije su rušile sve pred sobom. Ko zna, možda se istorija ponovi...

Gdje je nestao utorak?

Utorak u Ajndhovenu bio je nevjerovatno „živ“ za radnim danima obično učmalu Zapadnu Evropu. Štandovi sa raznim ručnim radovima, zanimljivim šalovima i džemperima „a la Sirogojno“ i tezge sa „milion“ vrsta sireva, natjerale su veliki broj ljudi na ulice usred radnog dana. I vrijeme je bilo lijepo, a juče se sve promijenilo, taj utorak je jednostavno nestao. Štandovi i tezge su isparili iz centra, baš kao i sunce, koje su zamijenili tmurni oblaci. Počela je kiša, sa njom je došao i hladni vjetar, od kojeg bride obrazi...

Ali, stigao je ženski vaterpolo. Počelo je Evropsko prvenstvo za vaterpolistkinje, na kojem će se za zlato boriti tri selekcije - domaća Holandija, koja je aktuelni olimpijski prvak, Ruskinje kao trostruke uzastopne osvajačice zlata na EP i Grčka, šampion svijeta iz Šangaja.

Radio umjesto TV prenosa

S obzirom na to da holandska televizija ne radi prenose svih utakmica, gledaoci u Crnoj Gori ostaće uskraćeni za signal sa večerašnje utakmice sa Rumunijom.

Zbog toga će kolega sa RTCG, Maksim Živaljević, kao u stara vremena, raditi prenos za Radio 98.

Raspored

Grupa A

Mađarska - Makedonija (13.00)

Grčka - Turska (14.30)

Italija - Holandija (19.00)

Grupa B

Njemačka - Španija (16.00)

Hrvatska - Srbija (17.30)

Rumunija - Crna Gora (20.30)

Bonus video: