Neuspjeh talentovane generacije

Crna Gora poražena od Rusije sa 11:8 i u nastavku takmičenja boriće se za plasman od 9. do 12. mjesta
11 komentar(a)
Vičević, Foto: Cok.me
Vičević, Foto: Cok.me
Ažurirano: 16.06.2015. 13:02h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Iako su odigrali najbolju utakmicu na turniru crnogorski juniori nisu mogli protiv Rusije - izgubili su duel u osmini finala rezultatom 11:8 i u nastavku takmičenja boriće se za plasman od devetog do 12. mjesta. Za svaku crnogorsku vaterpolo selekciju to je, bez dileme, neuspjeh...

"Mislio sam da možemo da se borimo za medalju. Imali smo visoke ambicije i nismo ih skrivali. Smatrali smo da smo u najmanju ruku ravnopravni sa svima, ali ispostavilo se da nemamo igrače koji mogu da se nose sa ulogom favorita", rekao je selektor Mirko Vičević.

Rusija je zasluženo među osam najboljih, jer je vodila cijelu utakmicu, osim poočetnih 1:0 za Crnu Goru. Mlade ajkule imaju, međutim, za čim da žale, iako su samo dva puta stizale zaostatak (2:2, 7:7).

"Bolja smo ekipa od Rusije, ali to nismo pokazali na utakmici. Griješili smo, nismo poslušali savjete trenera i poraženi smo . Biće teško naći motiv za utješne utakmice, ali nadam se da ćemo uspjeti", kazao je golman Petar Tešanović, najbolji pojedinac u crnogorsko timu.

Nakon što je Rusija povela sa 5:2 izgledalo je da neće biti dileme, ali su crnogorski vaterpolisti bili blizu više puta, imali šanse da preokrenu. Ipak, periode dobre igre nisu koristili - kad god je izgledalo da mogu griješili bi ili u odbrani, ili u napadu...

Možda je cijela priča o meču stala u 30-ak sekundi na startu posljednjeg perioda, kod vođstva 8:7 za Rusiju.

Nikolas Saveljić je promašio šut u napadu s igračem više, a u sljedećem napadu rivala dobio treće isključenje, i to zbog faula za peterac u borbi za loptu nakon što je Tešanović zaustavio šut ruskog igrača. Umjesto 8:8, Rusi su stigli na 9:7 i stekli zalihu koju su sačuvali.

"Rusi su bili agresivniji, imali su veću želju, ali smo i pored svega mogli da preokrenemo. Nismo,međutim, igrali konstantno, pravili smo mnogo grešaka, ne samo na ovom, već i na svim prethodnim mečevima", kazao je Vičević.

Kada se, međutim, sve sagleda Crna Gora nije zaslužila više od ovoga. Izgubila je dvije utakmice, ispustila pobjedu protiv Hrvatske, a savladala samo autsajdera Tursku.

"Protiv Rusije i jesmo odigrali najbolju utakmicu, ali kada se sve sabere zasluženo smo tu gdje smo", kaže Vičević.

"I dalje mislim da ovo nije realna snaga ekipe, ali pritisak i ubijeđenost da smo najbolji i najjači nismo mogli da izdržimo. Nisu taj pritisak iznijeli i naši najkvalitetniji i najbolji igrači, vidjela se razlika između njih i nosioca igre u drugim selekcijama".

Crna Gora će sjutra od 15 sati igrati sa Slovačkom.

Vičević: Smatram da igrači iz ovog tima nisu spremni za veće napore

Crna Gora je jedna od rijetkih selekcija koja je u Bakuu imala i članove seniorskog tima - Ukropina i Saveljić imaju pristojan staž u A reprezentaciji, iako imaju samo 17 godina. Na pitanje ima li u ovoj selekciji materijala za najbolji tim, Vičević je odgovorio:

"Ja smatram da oni još nisu ni fizički sposobni za veči napor od ovoga, ali o tome ćemo kasnije. Nekima je ovo i prvo veliko takmičenje, ne bi trebalo donositi zaključke rano. Treninzi, utakmice i vrijeme će pokazati".

Crna Gora - Rusija 8:11 (2:4, 1:1, 4:3, 1:3)

Baku - "Vaterpolo arena". Sudije: Spridon Ahladiotis (Grčka), Kornelis van der Lo (Holandija). Igrač više: Crna Gora 11 (4), Rusija 9 (5). Peterci: Crna Gora 2 (1), Rusija 2 (2).

Crna Gora: Tešanović, Radulović, Franeta, Vušković 1, Vujošević, Ukropina 1, Mijušković 1, Radović 1, Brkić, Saveljić 3 (1), Banićević 1, Krivokapić.

Rusija: Saratov, Kulešov 2, Pronjin 2, Zinurov 2, Jegorov, Melentejev, Šalimov 1, Gmirja 1, Krug 1, Šajkutinov 2, Šeikin, Jusov, Murašov.

Bonus video: