Sportska godina bez Olimpijskih igara ne bi imala smisla

Na nama je da čekamo, da se nadamo da će sve biti u redu i da ćemo imati vremena da sve nadoknadimo - rekao je crnogorski vaterpolista Dragan Drašković
1073 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Drašković želi na OI, Foto: Aleksandra Krupanič
Dragan Drašković želi na OI, Foto: Aleksandra Krupanič

Međunarodni olimpijski komitet bi brzo mogao da ponudi predloge kada je u pitanju održavanje Olimpijskih igara koje su zakazane za jul, ali je jasno da ni MOK u ovom trenutku ne može da odluči ništa, sve dok rizik od širenja epidemije koronavirusa ne postane manji. Da li će se OI uopšte održati ove godine u Tokiju? Nijedna varijanta nije isključena...

- Sportska godina bi u slučaju da ne bude Olimpijskih igara totalno izgubila smisao - ističe crnogorski vaterpolo reprezentativac Dragan Drašković.

„Ajkule” su u januaru osvojile bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, a od 22. do 29. marta je trebalo da učestvuju na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Roterdamu. Taj turnir je inicijalno odložen za 31. maj, ali je više pitanja - da li će se uopšte održati, kada i gdje.

- Sve je u ovom momentu pod velikim znakom pitanja i mi sportisti smo nemoćni. Na nama je da čekamo, da se nadamo da će sve biti u redu i da ćemo imati vremena da sve nadoknadimo. Već sada znamo da će raspored biti veoma zgusnut, jer smo već dovoljno propustili - kaže Drašković.

Spekuliše se da kvalifikacija za OI uopšte neće ni biti, već da će se preostala tri učesnika vaterpolo turnira u Tokiju tražiti na osnovu plasmana na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji iz ljeta 2019. godine. Ako to bude odluka Fine, listu od 12 učesnika Olimpijskih igara popunili bi Hrvatska, Grčka i Njemačka.

- Pravila govore da bi moglo da bude i tako, nadajmo se da neće. Mi smo bili desetoplasirani u Koreji, samim tim bismo i ostali bez šansi da odemo u Tokio. Bilo bi dobro da dobijemo mogućnost da nastupimo na kvalifikacionom turniru. Olimpijska godina je posebna, kakva će biti na kraju ako se OI ne odigraju ili mi ne odemo tamo, ne želim ni da zamislim - iskren je Drašković.

Crnogorski vaterpolisti su prošle sedmice učestvovali na pripremnom turniru u Hamburgu, a po povratku u državu su i bili pod zdravstvenim nadzorom. Testovi na koronavirus su negativni...

- Izolovani smo od porodica, nema potrebe bilo šta rizikovati - napominje Drašković.

Bivši vaterpolista Primorca, Budve i Jadrana je od ove sezone član italijanskog Palerma, ali povratak na Apenine u ovom momentu nije opcija.

- U Italiji je sve stalo, o vaterpolu se ni ne razmišlja. Na Siciliji problemi nisu toliko izraženi kao konkretno na sjeveru države, ali sada je stanje takvo da su granice zatvorene, gotovo da nije moguće ući u Italiju. Ne vjerujem da će se narednih dvadesetak dana bilo šta promijeniti, iako sam u redovnoj komunikaciji s ljudima iz kluba - zaključio je Drašković.

Bonus video: