VSS zainteresovan za još neke igrače iz Crne Gore

Za reprezentaciju Srbije igraju Andrija Prlainović (ponikao u Jadranu iz Herceg Novog) i Kotoranin Dušan Mandić, a nedavno je istu odluku donio i talentovanih Gavril Subotić iz Jadrana.
95 pregleda 18 komentar(a)
Srđan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Srđan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2012. 12:29h

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore (VPSCG) ima informacije da Vaterpolo savez Srbije (VSS) pregovara sa još nekim crnogorskim igračima sa željom da nastupaju za njihov nacionalni tim, kazao je predsjednik crnogorske vaterpolo asocijacije Srđan Kovačević.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da prema važećim propisima Svjetske vaterpolo federacije (FINA) nema pravnog osnova na osnovu kojeg bi se VPSCG mogao žaliti vezano za prelazak mladih crnogorskih vaterpolista koji nijesu vezani ugovorom za domaće klubove, u bilo koji klub van teritorije Crne Gore.

Za reprezentaciju Srbije igraju Andrija Prlainović (ponikao u Jadranu iz Herceg Novog) i Kotoranin Dušan Mandić, a nedavno je istu odluku donio i talentovanih Gavril Subotić iz Jadrana.

"Prema važećim propisima koji su na snazi kod nas, mladi igrači su u obavezi da prvi četvorogodišnji ugovor potpišu sa matičnim klubom u onoj kalendarskoj godini kada navršavaju 19 godina života. Trenutno je u izradi nacrt Pravilnika o registraciji i pravu nastupa igrača u VPSCG u kojem će postojati obaveza potpisivanja ugovora sa staraocem igrača, a kojim će oni biti vezani za matični klub", kazao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da će jedino takav Ugovor biti relevantan za FINA i na taj način ćemo pokušati da spriječimo odliv mladih vaterpolista.

Prema njegovim riječima, predsjednik Skupštine VPSCG Đuro Marić, a u funkciji predsjednika VK Jadran, imao je sastanak sa čelnicima VSS i VK Partizan, po pitanju rješavanja tog problema.

On je kazao da na tom sastanku dogovoreno da Partizan i VSS obeštete Jadran u slačaju igrača Andrije Prlainovića i Gavrila Subotića.

"Očekujemo da sličnu akciju preduzme i Primorac u slučaju svojih igrača Dušana Mandića i Nemanje Vica. Savez je u tom slučaju ovlastio klubove da dogovore svoja potraživanja, a tek nakon ispunjenih obaveza VSS i Partizana možemo preći na usaglašavanje ugovora između VPSCG i VSS kojim će ubuduće biti definisani uslovi prelaska mladih igrača i sticanja sportskog državljanstva", rekao je Kovačević.

On je istakao da nije razgovarao sa Gavrilom Subotićem, podsjećajući da je on bio na širem spisku crnogorske reprezentacije za Olimpijske igre i da nije pozvan zbog povrede.

"Smatrali smo da je igrač koji je trenirao za naš nacionalni tim i nastupao za mlađe selekcije nacionalnog tima već donio odluku gdje će igrati. Još ako se uz to doda i izjava njegovog oca našem selektoru, nije bilo nikakvog osnova da razgovaramo o hipotezama", rekao je Kovačević.

Predsjednik VPSCG je naglasio da igrače ne treba ubjeđivati za koju državu treba da igraju.

"Igrati za svoju državu, u kojoj si odrastao i sportski sazreo, treba da predstavlja najveću čast za svakog pravog sportistu", rekao je Kovačević.

On je četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu ocijenio kao veliki uspjeh, podsjećajući na konkurenciji kakva je bila na vaterpolo turniru u Londonu.

"Očekivali smo medalju, to nije tajna, ali nekada je i sportska sreća bitan faktor, koji je zakazao u duelu za treće mjesto na našu štetu", rekao je Kovačević.

On je kazao da je vaterpolo i dalje sport broj jedan u Crnoj Gori, podsjećajući da su vaterpolisti od obnavljanja nezavisnosti osvojili evropsko zlato i srebro, zlato na Univerzijadi i juniorskom Evropskom prvenstvu, kao i da su bili pobjednici i vicešampioni Svjetske lige.

"Naravno ne smijemo zaboraviti ni klupske uspjehe, osvajanje Lige šampiona i LEN Kupa. I naravno, dva nastupa na OI i dva četvrta mjesta. Sve ovo je potvrda da je crnogorski vaterpolo konstantno u svjetskom i evropskom vrhu", kazao je Kovačević

Prema njegovim riječima, da bi crnogorski vaterpolo zadržao mjesto u svjetskom vrhu potrebna su ulaganja i finansijska sredstva te konsolidacija crnogorskih klubova koji proživljaju teške dane.

"Naš cilj je ulaganje u mlade i stvaranje novih igrača koji će nastaviti ovaj zlatni niz. Potencijal u mlađiim kategorima postoji, ali sa njima treba u kontinuitetu kvalitetno i ozbiljno raditi", rekao je Kovačević.

On je kazao da centar Boris Zloković svoju odluku o povlačenju iz reprezentacije nije saopštio Savezu.

"Vjerujem da on još može pomoći reprezentaciji, jer ima tek 29 godina i siguran sam da će on, ukoliko stručni štab ocijeni da je potreban, i dalje biti na raspolaganju", rekao je Kovačević.

On je, komentarišući odustajanje crnogorskih predstavnika iz Evrolige, kazao da je to odluka koju su donijeli čelnici klubova.

"Svjesni smo da su u svim klubovima nagomilani dugovi i da će ovo biti godina njihove konsolidacije. Svjedoci smo i da je materijalna situacija teška u najvećim evropskim klubovima, a očigledno je da je taj negativni talas zahvatio i naše klubove. Vjerujemo da će se tokom ove sezone situacija poboljšati i da će u narednoj sezoni naši klubovi opet biti na evropskoj sceni", rekao je Kovačević.

On vjeruje da će se pronaći odgovarajući modaliteti rada koji će stvoriti uslove za bavljenje vaterpolom tokom čitave godine i na kontinentalnom dijelu Crne Gore.

"Za Podgoricu i Nikšić projekti su već spremni, ali njihova realizacija zavisi od raspoloživih finansija. U Podgorici je krenula škola vaterpola i očekujemo da će lokalne zajednice sve uraditi kako bi se stvorili uslovi za neometan rad tokom cijele godine", rekao je Kovačević.

On je ponovio da bavljenje vaterpolom podrazumijeva infrastrukturu koja je dosta skupa, ali da su u savezu svjesni smo činjenice da je i u kontinentalnom dijelu države veliko interesovanje djece za bavljenje vaterpolom.

Bonus video: