Vulin: Hrvatska pokušava da objasni da fašizam nije bio loš i da je sve što su radili Srbima zasluženo

"Ovo više nije pitanje za Hrvatsku ovo je pitanje za EU", rekao je Vulin
30 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.12.2016. 08:42h

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da dešavanja u Zagrebu na protestu na fudbalskoj utakmici kada su navijači uzvikivali "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe" nijesu incidenti već zvanična politika Hrvatske, koja pokušava da objasni da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici.

"To što se dešavalo u Hrvatskoj nije incident, incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja. Ovo je nastavak zvanične politike Hrvatske u kojoj umjesto da se razračuna sa fašizmom i ustaškim nasljeđem pokušavaju da objasne da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima bilo zasluženo i da su to Srbi morali da očekuju", rekao je Vulin na RTS-u.

On je dodao da je neshvatljivo da zemlja EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem i da ga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

"Jedino moguće objašnjenje je da je to zvanična politika. Ako ministar spoljnih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje za sveca Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske", naglasio je ministar.

Kako kaže veoma je zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali je zabrinut i za stanje duha u hrvatskoj naciji, društu ako nijesu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog druzštva.

"Ovo više nije pitanje za Hrvatsku ovo je pitanje za EU", rekao je Vulin.

Upitan šta Beograd može da učini za Srbe van granica zemlje, Vulin je rekao da će Srbija voditi računa o njihovom položaju, te da će se svaki diplomatski uspjeh, svaki ekonomski uspjeh Srbije odraziti i na poboljšan položaj Srba koji žive van granica Srbije.

"U fokusu naše spoljne politike je kako zaštititi Srbe, ali je neophodna saradnja i EU i Hrvatske države, koja je imala drskosti da stavlja primjedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vrijeme kada se pjeva 'Ubi Srbina' i 'Srbe na vrbe'", zaključio je Vulin.

Vulin: Iz Srbije dnevno legalno ode oko 30, a uđe do 50 migranata

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da iz te zemlje dnevno legalno izađe oko 30, a uđe do 50 migranata, i da Srbija održava "balans od oko 6.000 migranata". On je za Radio-televiziju Srbije rekao da se Vlada Srbije trudi da se troškovi migrantske krize ne pokrivaju iz državnog budžeta, da "ne idu na teret građana", nego da se pokriju iz međunarodih donacija. Vulin je kazao da je na velikoj donatorskoj konferencija Srbija rekla da joj je potrebno više novca za upravljanje migrantskom krizom. "Dobili smo odgovarajuća obećanja, očekujemo da sljedeće godine dobijemo više novca nego ove godine", rekao je srpski ministar.

Bonus video: