Albanci drže konce u rukama: Gruevski će morati da ispuni neke zahtjeve ako misli u Vladu

Po svemu sudeći, ključ drže Albanci. Gruevskom će trebati 10 mandata kako bi osigurao minimalnu većinu, za šta će morati da ispuni zahtjeve albanskih stranaka. VMRO-DPMNE već godinama tradicionalno sarađuje sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA), pa se očekuje da će to i ovog puta biti slučaj. Ipak, to će biti daleko od dovoljnog
74 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 09:10h

Tijesna trka na makedonskim izborima okončana je pobjedom aktuelnog premijera Nikole Gruevskog, koji je za dlaku završio ispred Zorana Zaeva, protivkandidata iz redova opozicije. Ovakav epilog nagoveštava klimavu Vladu, a ko god da je bude formirao, teško će izdržati pun mandat.

Prema informacijama koje su objavili makedonski mediji, a prenosi Blic, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog osvojila je oko 15 hiljada glasova više od Zaevovog SDMS-a, a odnos u mandatima trebalo bi da bude 51-49. Ostatak mjesta u Sobranju, čiji saziv prima 120 poslanika, popuniće albanske partije: Demokratska unija za integraciju (DUI) 10 mandata, BESA pet mandata, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Po svemu sudeći, ključ drže Albanci. Gruevskom će trebati 10 mandata kako bi osigurao minimalnu većinu, za šta će morati da ispuni zahtjeve albanskih stranaka. VMRO-DPMNE već godinama tradicionalno sarađuje sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA), pa se očekuje da će to i ovog puta biti slučaj. Ipak, to će biti daleko od dovoljnog.

Makedonija se već dvije godine nalazi u dubokoj političkoj krizi, a ovi izbori, koji su raspisani kao dio sporazuma četiri vodeće stranke uz posredstvo EU, trebalo je da ukažu na put izlaska iz krize, koja je dodatno podgrijana optužbama da je Vlada prisluškivala kako opoziciju tako i građane Makedonije.

Albanci drže ključ

Glavni faktor biće Demokratska unija Albanaca, koja drži 10 mandata. Kome se oni budu priklonili, taj će imati najviše šansi da formira Vladu. Ipak, lider DUI Ali Ahmeti s razočaranjem je dočekao rezultat izbora, a razlog je to što je njegova partija izgubila čak osam mandata u odnosu na prošli saziv parlamenta.

"S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobjedio na izborima, ali mene je interesovalo da u prvom redu pobjede Albanci, i ne raduje me pobjeda stranke kao takve. Apelovao sam da se svi Albanci ujedine i glasaju za jednu stranku, a ne da rasipamo glasove", rekao je Ahmeti i najavio da će tražiti nove uslove za koaliciju.

Prije izbora Ahmeti je najavio čitav niz zahtjeva, a među njima su najveći ozvaničenje albanskog jezika na cijeloj teritoriji Makedonije, kao i kantonizacija i veća prava za albansko stanovništvo. Ipak, DUI za sada mudro ćuti, i ne oglašava se po pitanju moguće koalicije.

Islamisti odvlače Makedoniju od EU

Najveće iznenađenje vanrednih izbora u Makedoniji je defitivno albanska partija BESA, za koju se nezvanično navodi da ima bliske veze s Turskom, odnosno da uživa podršku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao i da je njen program tijesno povezan sa islamom. Analitičari u Skoplju podršku Albanaca ovoj političkoj opciju opisuju kao "direktnu posljedicu izostanka napretka Makedonije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO paktu". BESA je prema preliminarnim rezultatima po broju glasova odmah iza stranke DUI sa nešto manje od pet odsto podrške.

SDSM privolio Albance

Prema riječima analitičara iz Makedonije, razlog za gubitak mandata Ahmeti može da traži i u SDMS. Najveća opoziciona snaga je dobila oko 100.000 glasova više nego ranije, a veliki dio njih došli su od Albanaca, što je prvi put u istoriji Makedonije da Albanci u tolikoj mjeri svoje povjerenje poklanjaju makedonskoj partiji.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), na izbore je izašlo više od 67 posto građana, što je istorijski odziv. Regularnost izbora pratilo je više od 7.000 domaćih i gotovo 700 stranih posmatrača, a akreditovano je oko 80 novinara iz inostranih medija.

Epilog

Prema ocjenama makedonskih analitičara, ko god bude formirao novu Vladu, ona neće izdržati pun mandat. Smatraju da jedino što u ovom trenutku donosi Makedoniji stabilnost jeste koncentraciona Vlada, ali da ona sada nije moguća. Sigurno je samo da su Albanci presudan faktor. To su bili i ranije, ali sada je njihova cijena veća. Tu se naročito misli na DUI, jer druge albanske partije ne žele koaliciju sa, po njima "nacionalističkom" VMRO-DPMNE, smatraju analitičari, i navode da bi takva koalicija za te albanske partije bila "političko samoubistvo".

Bonus video: