IZBORI U MAKEDONIJI Podaci DIK-a: VMRO-DPMNE 444.014, a SDSM 428.683 glasa

Predsjednik DIK Aleksandar Čičakovski, odgovarajći na novinarsko pitanje, izjazvio je da noćas do tri sata nijesu pristigli nikakvi prigovori u vezi sa glasanjem na izborima
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2016. 09:26h

Koalicija oko VMRO-DPMNE osvojila je 444.014 glasova, a koalicija oko SDSM 428.683, saopštila je rano jutros Državna izborna komisija na osnovu 99,34 odsto prebrojanih glasova.

Najjača albanska partije DUI osvojila je 85.774 glasa, Pokret BESA 57.749, Alijansa za Albance 35.103 i DPA 30.971, javila je MIA.

Predsjednik DIK Aleksandar Čičakovski, odgovarajći na novinarsko pitanje, izjazvio je da noćas do tri sata nijesu pristigli nikakvi prigovori u vezi sa glasanjem na izborima.

Državna izborna komisija bi trebalo danas da objavi zvanične rezultate.

Ahmeti: Ljut sam, Albanci su izgubili mandate

Lider albanske Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti s ljutnjom je sinoć konstatovao da su Albanci izgubili mandate na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Ahmeti je podsjetio da je apelovao na glasače da ne rasipaju glasove i ne daju ih manjim strankama, već da se drže zajedno da, kako je rekao, pobjedi DUI, a da ne izgube Albanci, prenijela je MIA.

"S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobijedio na izborima, ali mene je interesovalo da u prvom redu pobjede Albanci, i ne raduje me pobeda DUI", rekao je Ahmeti na konferenciji za novinare u Tetovu.

On je poručio da će DUI nastaviti odlučno da brani interese Albanaca, kao i da će ta stranka raditi na tome da zemlja ide napred, ka stabilizaciji.

Prema podacima Državne izborne komisije, poslije prebrojanih 85,58 odsto glasova, DUI je najjača albanska partija u Makedoniji sa 7,43 odsto osvojenih glasova.

Obje strane proglasile pobjedu

Neizvjesna trka vladajuće partjie VMRO-DPMNE i opozicionog SDSM na vanrednim izborima u Makedoniji. Pojavili su se i kontradiktorni podaci.

Podaci koje je sinoć objavila Državna izborna komisija ukazivali su na prednost od oko pet procenata partije dugogodišnjeg premijera Nikole Gruevskog. Međutim, stranka koju vodi opozicioni lider Zoran Zaev tvrdila je da će odnijeti pobjedu u većim gradovima i tako osvojiti mandat više od ljutog rivala. Obje strane sinoć su proglasile pobjedu.

Pristalice Zaeva sinoć su se okupile ispred zgrade makedonske Vlade i on im se obratio porukom da SDSM vodi i da iako nema zvaničnog rezultata, trend je takav da njegova partija može samo da raste.

"Režim je pao. Pobijedio je život. Makedonija je ispisala svjetsku istoriju, oborila je režim papirom i olovkom", poručio je Zaev.

Na ulice je pozvao Vlatko Gjorčev iz vladajuće partije koji je pristalicama poručio da proslave pobjedu na trgovima u svojim gradovima.

Veliko iznenađenje je odličan rezultat novoformirane Besa partije koja je osvojila oko 4.5% glasova, dok je najjača albanska partija DUI osvojila 7.3% glasova.

Neke projekcije sinoć su govorile da će DUI uzeti osam ili devet mandata, a Besa najmanje pet. Demokratska partija Albanaca, tradicionalno jedna od četiri najjače partije u Makedoniji imala svega 2.58% odsto, što bi trebalo da se pretvori u 2 mandata pokazali su sinoć preliminarni rezultati.

Treći albanski opozicioni blok koji vodi DPA je osvojio skoro 3% glasova i to će vjerovatno značiti tri mandata.

SDSM je saopštio da vodi u većim gradskim sredinama, a nezvanični podaci te stranke glase - SDSM će imati 52 poslanika, a VMRO-DPMNE 51 mjesto u parlamentu. Sobranje ima 123 poslanička mjesta.

DUI je stranka koja je vladala zajedno sa VMRO-DPMNE, dok su ostale albanske stranke opozicione

Građani i međunarodna zajednica očekuju da bi nova makedonska vlada trebalo da izvede državu iz dvogodišnje duboke političke krize, kao i da riješi problem sa imenom te države, koji osporava Grčka.

Rekordna izlaznost, bez incidenata

Biračka mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji zatvorena su u sinoć 19.00, a glasačko pravo je iskoristilo 66 odsto birača, što je za 13 odsto više nego na prethodnim izborima..

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju", poručio je Zaev.

Zaev je novinarima tokom dana rekao i da je spreman da se povuče iz politike ako SDSM izgubi na ovim izborima.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa je imalo 1.784.416 birača.

Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Izbori su protekli u miru, bez većih incidenata.

Galerija

Bonus video: