Dodik: Odgovor Tužilaštvu - pobjeda, neka hapse referendum

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mjesta koja su otvorena u 7.00 sati.
50 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2016. 11:33h

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas povodom spekulacija medija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda, da je odgovor Tužilaštvu pobjeda na referendumu.

"Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum", rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Na pitanje da li će Tužilaštvo podnijeti krivičnu prijavu protv njega zbog kršenja Ustava on je odgovorio da je danas "važan, svečarski dan i da će se vjerovatno radovati rezultatima večeras, jer je atmosfera takva".

"Svi naredni dani donose i ovo i ono. Vidjećemo kako će to ići".

Na pitanje da li će onima koji su bili protiv održavanja referenduma, uključujući premijera i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, reći da su pogriješili što su bili protiv, Dodik je odgovorio da to nikom neće reći.

"Danas je praznik i ljudi širom Republike Srpske ga doživljavaju upravo na taj način", rekao je Dodik.

On smatra da su prigovori dio uobičajene demokratske atmosfere i da sada nijesu važni koliko je važno to što se referendum održava.

"Ništa ga ne može i ne treba dovesti u pitanje niti da baci bilo kakvu ljagu", rekao je Dodik i poručio da je RS mirna i stabilna i da će takva ostati do kraja dana.

Do 11 časova glasalo 17,68 posto građana

Prema podacima Republičke izborne komisije za srovođenje referendum do 11 sati u prosjeku je glasalo 215.861, ili 17,68 odsto upisanih građana Republike Srpske sa pravom glasa.

Podaci su, kako je saopšteno iz te komisije, sačinjeni na osnovu 79.95 odsto glasačkih mjesta koja obuhvataju 78.32 odsto svih registrovanih glasača u Republici Srpskoj.

Najveća izlaznost je zabilježena u Istočnom Starom Gradu (30.28 odsto), Kalinoviku (29.95 odsto), Šekovićima (28.09 odsto), Istočnom Drvaru (27.78 odsto) i Trnovu (27.67 odsto).

Izlaznost u Brčcko Distriktu do 11 sati bila je 16.51 odsto, u Srebrenici 10.21 odsto, u Bajaluci 18.53 odsto, Bijeljini do 10.57 odsto, u Prijedoru 13.15 odsto, Zvorniku 16.72 odsto, Trebinju 22.73 odsto I Doboju 14.71 odsto.

Incident u mjestu Kula kod Gacka, mještani blokirali glasačko mjesto

U mjestu Kula kod Gacka, u istočnoj Hercegovini, manja grupa meštana blokirala je glasačko mjesto, a na lice mjesta izašla je policija, javila je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Navedeno je da u Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova RS "Izbori 2016" saopštio je da je redovno stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima, na kojima se građani ovog BiH entiteta izjašnjavaju o Danu republike.

Navedeno je da Štab "prati i preduzima mjere i radnje s ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj".

MUP je ranije podigao nivo bezbjednosti u RS zbog informacija da bi ekstremistički i vehabijski elementi mogli izazvati incidente na dan referenduma.

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mjesta koja su otvorena u 7.00 sati.

Glasačka mjesta biće zatvorena u 19.00 sati.

Na glasačkom mestu u osnovnoj školu Ivan Goran Kovačić u Banjaluci prvi građani su došli i prije samog otvaranja. Kažu da su došli da ispune građansku dužnost.

"Moramo da znamo ko smo, šta smo i gdje smo. 9. januar je naš praznik, slavićemo ga i ubuduće", iznio je motive za glasanje jedan od prvih glasača.

Drugi objašnjava da je ratovao za RS i da je, kako kaže, sasvim normalno da želi da se slavi dan kada je ona stvorena.

Tanjugov reporter javlja da se veliki broj građana već okupio na tom glasačkom mjestu.

Kako su saopštili iz Komisije za sprovođenje republičkog referenduma, izlaznost će biti saopštavana na svaka dva sata počev od devet sati.

Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mjesta.

Referendum se održava u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Banjaluka-Sarajevo, s obirom na to da je Ustavni sud BIH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcjepljenju RS od BiH.

Oni su pozvani da bojkotuju današnji referendum.

Devetog januara 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila je Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promijenjen u Republika Srpska.

Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj.

Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan.

Inače, bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj podigle su nivo bezbijednosti zbog prijetnji da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističkih organizacija mogli da ugroze institucije RS tokom održavanja referenduma.

To je ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je, kako su prenijeli banjalučki medii, rekao da prema informacijama kojima raspolaže MUP, postoje prijetnje da bi moglo doći do ugrožavanja institucija RS, ali da će biti preduzete sve mjere zaštite.

U Srebrenici otvoreno svih 16 glasačkih mjesta

Na području opštine Srebrenica, gdje živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je otvoreno svih 16 referendumskih birališta.

Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji.

U širem krugu glasačkih mjesta nalaze se po jedan ili dva policajca.

Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

Bonus video: