Sobranje: Ivanov da poništi rješenja o aboliciji političara koji to zatraže

Makedonska opozicija, SAD i EU smatraju da je neophodno cjelovitio povlačenje abolicije, a ne pojedinačno, kako je predviđeno izmjenom zakona
76 pregleda 0 komentar(a)
makedonija, Foto: Shutterstock
makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2016. 16:58h

Skupština Makedonije (Sobranje) usvojilo je danas izmenu Zakona o pomilovanju, kojima se predsjednik Republike Đordje Ivanov obavezuje da poništi rješenja o aboliciji političara koji to zatraže.

Ta izmjene su po hitnom postupku predložili i izglasali poslanici vladajuće koalicije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i DUI Alija Ahmetija, dok poslanici opozicionih SDSM Zorana Zaeva i DPA Menduha Tačija nijesu prisustvovali sjednici parlamenta, jer smatraju da je to rješenje loše i da poništavanje abolicije ne smije da bude selektivno.

Makedonska opozicija, SAD i EU smatraju da je neophodno cjelovitio povlačenje abolicije, a ne pojedinačno, kako je predviđeno izmjenom zakona.

Funkcioner američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji je danas Skoplju izjavio da je cjelovito povlačenje abolicije, a ne pojedinačno, jedini način da se popravi šteta nanijeta kredibilitetu Makedonije, i da se omogući njen izlazak iz političke krize.

"Ako lideri samo djelimično, selektivno povuku pomilovanja, to će doprinijeti još jačem osjećaju nekažnjivosti u zemlji, i odsustvu odgovornosti", rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji se juče i danas sastao s liderima četiri najveće makedonske stranke - potpisnice Dogovora iz Pržina.

Lider najveće opozicione stranke SDSM, Zoran Zaev danas je ponovio da abolicija političara mora da bude povučena u cjelini i da zakon mora da važi jednako za sve. "Ne može povlačenje abolicije da se sprovodi po izjavama onih kojih su je se odrekli ili po volji predsjednika Ivanova", rekao je Zaev, ocijenivši i da su izmjene neustavne.

Zahtjev predsjedniku da poništi njihovu aboliciju, do danas je podnijelo 12 od 56 aboliranih političara.

Odluka Ivanova od 12. aprila da abolira 56 političara izazivala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Ivanov je abolirao političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Učesnici antivladinih protesta, nazvanih "Šarena revolucija" smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji donio u dogovoru s premijerom Nikolom Gruevskim.

Bonus video: