ZAHTIJEVA SE OSTAVKA PREDSJEDNIKA

Protesti u Skoplju: "Nikola na robiju", policajci gađani bojom

Proteste je podržala je makedonska opozicija predvođena Socijldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva i manje partije Albanaca u Makedoniji
2 komentar(a)
Makedonija, protesti, Foto: Twitter
Makedonija, protesti, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.02.2019. 19:18h

 U Skoplju i još nekoliko makedonskih gradova i večeras se održavaju građanski protesti zbog odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira političare osumnjičene za kriminal.

Protesti su pokrenuti poslIJe odluke Ivanova da abolira aktere afere "prisluškivanje".

Demonstranti zahtijevaju i da se ukine odluka o raspisivanju prijevremenih izbora 5. juna, prenIJela je MIA.

Kao i prethodnih dana, i ovaj protest u Skoplju je počeo ispred zgrade Kancelarije specijalnog tužioca u znak podrške toj instituciji.

Potom su demonstranti krenuli ka zgradi Ministarstva pravde i parlamenta.

Lokalni mediji prenose da je jedna grupa demonstranata ubacila u fontanu "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog u Skoplju prašak za pranje i da su "dijelili crvene kartone vlasti".

Agencija Meta javlja da se ispred vlade uzvikuje "Nikola na robiju", što je jasna poruka za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog.

Takođe, demonstranti su bojom gađali zgradu Ministarstva kulture i policajce. 

Demonstranti na protestima u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", zahtijevaju ostavku Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore.

Te proteste je podržala je makedonska opozicija predvođena Socijldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva i manje partije Albanaca u Makedoniji.  

Pored Skoplja, gdje su antivladini protesti poslije dana pauze po šesti put krenuli ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore u znak podrške toj instituciji, protesti su oko 19 sati počeli i u Bitolju i Strumici.

Prema lokalnim medijima, protesti su najavljeni i u Štipu, Kumanovu i Velesu.

Posrednici EU pozvali su danas zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

Među pozvanim političarima su bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev, ali se za sada ne zna da li će oni prihvatiti poziv, prenio je AP.

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine objelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obavještajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

Preporučujemo za Vas