Skoplje: Uprkos odluci Ivanova, Tužilaštvo nastavlja istragu o političarima

Tužilaštvo ima informacije da su od 2008. do 2015. godine velike sume novca iz budžeta završio u "privatnim džepovima"
0 komentar(a)
protest, Skoplje, Foto: Reuters
protest, Skoplje, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2016. 16:12h

Uprkos odluci makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova o aboliciji odgovornih u aferi "prisluškivanje", Specijalno tužilaštvo nastavlja istragu, rekla je danas tužiteljka Katica Janeva, poručivši Ivanovu da će imati puno posla ako nastavi da abolira političare umiješane u kriminal.

Janeva je rekla da Specijalno tužilaštvo nastavlja rad na zaštiti interesa makedonskih građana u vezi sa istragom krivičnih dijela povezanih sa ilegalnim prisluškivanjem i druge pravne postupke.

Prema njenim riječima, efikasnost Specijalnog tužilaštva dokazuje pet aktuelnih istraga o ukupno 36 osoba.

"Naš poštovani predsjednik Ivanov će imati puno posla zato što mi namjeravamo da započnemo brojne postupke u vezi sa prisluškivanjem razgovora i druge finansijske istrage", rekla je Janeva na konferenciji za novinare, na kojoj je najavila pokretanje nove istrage pod nazivom "Transporter".

Od svih postupaka koji su u toku, Tužilaštvo ima informacije da su od 2008. do 2015. godine velike sume novca iz budžeta završio u "privatnim džepovima".

Janeva je rekla da je i u slučaju abolicije kriminalaca i postojanja pravnih prepreka da se nastavi postupak, zakonska obaveza Tužilaštva da prikupi dokaze o nelegalno stečenoj imovini koja, po zakonu, mora biti konfiskovana.

Skoplje: Demoliran kabinet Ivanova, više povrijeđenih i privedenih >>>

Bonus video: