Napeto u Makedoniji: Građani na ulicama, Han ne vjeruje u fer izbore

Zaev je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajuću da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju u "fazu eksplozije"
15 komentar(a)
Makedonija protesti, Foto: Reuters
Makedonija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 21:40h

Nakon odluke makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da pomiluje osumnjičene političare za umiješanost u prisluškivanju, građani su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Na centralnim gradskim ulicama okuplja se sve više ljudi, a kako javljaju makedonski mediji, demonstranti od policije traže da "spuste štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE.

Prethodno su jajima gađali kancelariju makedonskog predsjednika.

Građani, koji se okupljaju u sve većem broju, skandiraju "Nema pravde, nema mira" i "Mafija na robiju", a primetno je jako policijsko obezbjeđenje, javili su makedonski mediji.

Han: Ne vjerujem da su sada mogući kredibilni izbori

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je kazao da ono što je Ivanov uradio nije u skladu sa njegovim shvatanjem vladavine prava i naveo da zbog toga ozbiljno sumnja da su mogući pošteni kredibilni izbori.

"Politički lideri moraju biti svjesni da njihovi posljednji potezi ozbiljno ugrožavaju evropski put zemlje. Demokratija znači kompromis i služenje građanima", naveo je Han i pozvao sve strane da pokrenu dijalog i krenu u reforme.

Zaev: Ovo je državni udar

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) ocijenila je da je šef države Đorđe Ivanov "izveo državni udar" današnjom abolicijom svih političara protiv kojih se vode krivični postupci.

Tom abolicijom su obuhvaćeni svi političari i njihovi saradnici iz afera povezanih sa prisluškivanim razgovorima koje je objavio opozicioni SDSM.

"Ovo je državni udar kriminalne bande (lidera VMRO DPMNE) Nikole Gruevskog koji pokušava da spasi kriminal koji je napravio, a Ivanov je postao učesnik u tom zločinačkom udruživanju. On želi da pare ukradene građanima ne budu vraćene", rekao je danas Zaev na konfereniji za novinare.

Po riječima lidera makedonske opozicije, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je tim aktom srušio pravnu državu i Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da bude razriješena dvogodišnja politička kriza, a povrijedio je i dostojanstvo građana.

Zaev je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajuću da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju u "fazu eksplozije".

Lider SDSM, koji je odlukom Ivanova i sam aboliran, istakao je da ne prihvata tu odluku predsjednika Makedonije. Rekao je da krivci moraju da pred sud i da budu kažnjeni, a nevini moraju da dobiju šansu da dokažu svoju nevinost.

"Nisu svi kriminalci, i ja ne prihvatam ovu odluku. Ja, Zoran Zaev, predvodiću građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima. Ili Gruevski, ili Makedonija!", rekao je lider opozicije Zoran Zaev.

U Skoplju su za večeras preko društvenih mreža najavljeni protesti zbog današnje odluke predsjednika Makedonije da poništi sve postupke koji se vode protiv političara na vlasti i u opoziciji.

Bonus video: