Peticijom hoće da iz odjeljenja izbace bolesnu drugaricu

Djevojčica je bolesna od bulozne epidermolize, rijetkog oboljenje kože koje čini da se koža ljušti i da se stvaraju rane pri najmanjem dodiru. Djeca koja boluju od te bolesti poznata su kao djeca leptiri
79 pregleda 47 komentar(a)
Gala Savić, Foto: Facebook
Gala Savić, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.03.2016. 08:44h

Mjeseci vrijeđanja i zlostavljanja kojima je Gala Savić (11) izložena kulminirali su inicijativom grupe djevojčica da Gala bude izbačena iz škole jer je - neizlječivo bolesna.

Djevojčica je, piše Blic, bolesna od bulozne epidermolize, rijetkog oboljenje kože koje čini da se koža ljušti i da se stvaraju rane pri najmanjem dodiru. Djeca koja boluju od te bolesti poznata su kao djeca leptiri.

Upravo ta bolest bila je, kako piše Blic, povod da nekoliko djevojčica petog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić” u prepisci na Viberu inicira pokretanje peticije kojom bi je izbacili iz škole.

Galina majka Đorđija Aksentijević kaže da je njena ćerka navikla da trpi, da je svjesna da se za njom okreću i komentarišu je, ali da je ovo previše.

U pitanju su, kaže Galina majka, djevojčice sa kojima Gala nije ranije imala problem. Kada je prijje šest mjeseci Galina majka tražila da učenike ne prebacuju iz učionice u učionicu, jer je to za Galu veliki problem zbog bolesti, djeca su počela da je šikaniraju i odbacuju.

Neke djevojčice nisu htjele ni da stanu pored Gale, kada je rađena razredna fotografija.

Majka je o svemu obavještavala upravu škole, koja je po njenom mišljenju kasno reagovala. Među djevojčicama koje su Gali govorile da joj je bolje da ćuti, da ne može da ide sa njima na predstavu u Novi Sad, bila je i ćerka direktora škole.

"Gala je bila kod psihologa, jačali su moje dijete da lakše trpi, a sa drugom djecom razgovarali su tek poslije peticije. Ovo bi slomilo i odraslog čovjeka, kako neće dijete koje je uprkos svakodnevnim bolovima razumno i stabilno. Moj motiv da govorim je da se ovo nikada više ne ponovi. Gala nema i ne treba ničega da se stidi, treba da se stide oni koji su joj to sve radili. Nadležni nisu shvatili težinu problema", kaže Đorđija.

Nenad Mirkov, direktor škole, kazao je za „Blic” da je zbog ovog problema sazvan vanredni roditeljski sastanak.

"Isti dan smo reagovali i zaustavili sve pošto smo imali dokaz o poruci. Na prepisku između dvije djevojčice ostali u grupi nisu reagovali. Razgovarali smo sa svima i djevojčice su shvatile da su pogriješile", rekao je on.

Bonus video: