Predsjednik Makedonije pozvao ambasadore da budu pažljiviji

Na diplomatskoj večeri u Bitolju sinoć je makedonski predsjednik rekao i da je iznenađen neodgovornim odnosom političkih lidera u Makedoniji
0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2016. 09:09h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je strane ambasadore u Makedoniji da budu pažljivi prilikom posredovanja u rješavanju političke krize da ih građani ne bi pogrešno shvatili.

"Zahvalan sam na zalaganju evrokomesara Johanesa Han za sprovođenje političkog dogovora i pozdravljam spremnost Evropske unije da obezbijedi cjelovitu podršku i garanciju za slobodne i fer izbore. Ali imajući u vidu slovo i duh Bečke konvencije, očekujem da se prema ovom pitanju odnosite sa posebnom pažnjom, da vaši dobronamjerni koraci ne bi bili pogrešno protumačeni od građana", rekao je on.

Taj apel Ivanov je uputio dva dana nakon izjave šefa delegacije EU u Makedoniji Taoba Orava da su evrodiplomate u Makedoniji izložene oštrim medijskim napadima i da dobijaju ozbiljne prijetnje. To je bio povod i da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača obezbjeđenje evropskih diplomata.

Negativna kampanja provladinih medija protiv predstavnika EU je počela nakon što je međunarodnja zajednica pojačala posredničku ulogu poslije neuspješnog dogovora četiri najveće stranke oko datuma izbora i jednostrane odluke vladajuće koalicije VMRO DPMNE i DUI da izbori budu održani 24. aprila i pored protivljenja najveće opozicione stranke SDSM.

Na diplomatskoj večeri u Bitolju sinoć je makedonski predsjednik rekao i da je iznenađen neodgovornim odnosom političkih lidera u Makedoniji.

"Kao predsjednik države žalim što je politički dijalog izašao iz institucionalnog ovira. Neodgovoran odnos političkih lidera je doveo do duboke političke krize koja je uništila povjerenje građana u institucije države. Moram da istaknem da sam neprijatno iznenađen i zbog neozbiljnog odnosa i nemanja osjećaja za državnost kod nekih od lidera političkih partija", rekao je Ivanov.

Bonus video: