NEKOLIKO HILJADA UČESNIKA

Priština: Molotovljevim koktelima na zgradu Vlade, policija rastjerala demonstrante

Zgrada Vlade je oštećena kamenicama i molotovljevim koktelima, a ulaz u Vladu je zapaljen
60 pregleda 0 komentar(a)
Priština, Foto: Twitter.com
Priština, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 09.01.2016. 15:35h

Policija je koristeći suzavac uspjela da rastera demonstrante i da ih udalji od zgrade Vlade u Prištini koju su oni na kraju opozicionog protesta danas gađali molotovljevim koktelima i kamenicama

Kako javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta, na centralnom gradskom Trgu mogu se vidjeti kamenice, parole koje su demostranti nosili, kao i ostaci od dimnih bombi koje je koristila policija.

Nešto prije 16 sati se čula policijska sirena, a policija i iz sporednih ulica i dalje rasteruje demonstrante.

Zgrada Vlade je oštećena kamenicama i molotovljevim koktelima, a ulaz u Vladu je zapaljen.

Dvorište vlade je u plamenu, demonstranti bježe okolnim ulicama, a saobraćaj je blokiran.

Za sada nema informacija o tome da li ma povrijeđenih.

Pristalice kosovske opozicije u Prištini danas održavaju novi protest na kome ponovo traže poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Oni su se okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta u Prištini i u velikoj koloni uputili u centar grada prema zgradama skupštine i vlade gdje će biti održan protest.

Velikom broju demonstranata oko 14.00 sati pridružili su se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, poslanica u Skupštini Kosova Donika Kadaj Bujupi i ostali predstavnici opozicije.

Na jednom od do sada najvećih protesta demonstranti nose zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije i uzvikuju parole protiv vlade, premijera Ise Mustafe i Zajednice srpskih opština.

U gradu je, raspoređen veliki broj pripadnika kosovske policijske službe, a mnoge ulice su blokirane.

Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na magistralnim putevima, koji vode od Kosovske Mitrovice, Gnjilana i drugih gradova Kosova prema Prištini.

Kosovska opozicija današnji protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud donio negativnu ocjenu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kosovska opozicija traži i da se sprovede odluka Ustavnog suda kad je riječ o sporazumu o ZSO, prema kojoj određena načela tog sporazuma nijesu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova