Dodik: Branićemo Republiku Srpsku svim sredstvima

"Došli smo u Banjaluku da ukažemo poštovanje i iskrenu podršku Republici Srpskoj i njenim građanima. Pravo da volimo svoj narod niko nije i neće moći da nam zabrani, ni danas ni sjutra ni bilo kad. Kad pomislite da ste usamljeni, vi građani RS znajte da niste, Srbija je uvijek tu", kazao je premijer Srbije
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.01.2016. 15:29h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je, povodom Dana RS, da Srpsku niko neće demontirati, da Banjaluka ne pristaje na promjenu Dejtona i Ustava BiH.

On je naveo i da put ka EU nije jedini kojom Srpska treba da ide.

Dodik je, povodom osporavanja prava Srpske na obilježavanje Dana RS 9. januara rekao da RS nije ni osnovana sudskim sporom.

"Neka ne pokušavaju da demontiraju RS u sudskom postupku. U miru smo proglasili RS, nažalost krvlju branili u ratu, u kojem smo imali mnogo žrtava, a branićemo je svim raspoloživim sredstvima", istakao je predsjednik RS na Svečanoj akademiji u Banjaluci.

On je naglasio da je misija državnih funkcionera RS da štite prava svojih građana, a jedno je i pravo da da imaju Srpsku.

Dodik je ukazao da su poslanici 9. januara 1992. iskoristili svoje neotuđivo pravo da proglase RS, da Srbi u BiH imaju pravo da jačaju autonomiju RS, pravo na samoopredjeljenje, koje je, kako je podvukao, zagarantovano najvišim dokumentima UN.

„Nasa politika nije politika negacije, mržnje, niti negacije BiH, niti mržnja prema BiH, ali ono što prihvatamo je ustavna BiH predviđena Dejtonom, nikakva premještena, koju neko projektuje i želi“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, BiH je, kako je predvideo Dejtonski sporazum, jedina moguća mjera zajedničkog života na ovim prostorima.

Priča o dejtonskom ustavu kao prelazno rješenje, kao i nefunkcionalnosti BiH ima za cilj da se premjesti odlučivanje u Sarajevo.

„Nijesmo spremni da mijenjamo Ustav BiH i ne želimo da damo tome legitimitet, već treba sprovesti Ustav kako je napisan.

RS, prema Dodiku, i dalje ostaje privržena ideji evropskih integracija, ali neće žrtvovati svoja ovlašćenja ni za šta, pa ni za „primaljivi pokretni cilj“ što je EU.

"Ukoliko naše evropsko putovanje bude uvažavalo realno stanje ustava BiH, RS će uvijek biti zahvalna i neće biti prepreka na putu BiH ka EU“, kazao je Dodik i istakao da će građani odlučivati o svim integracijama, pa i članstvu u NATO.

Narod, kako je podvukao Dodik, zna da li hoće tamo gdje Srbije nema, da li hoće granice na Drini.

On je rekao da ne misli da je put ka EU jedini kojim Srpska treba da ide, dodajući da se svijet mijenja i da se otvaraju nove mogućnosti saradnje, uključujući saradnju s Kinom i Rusijom.

Beograd je, istakao je, bio i ostao svetionik svim Srbima ma gdje živeli, pa tako i Srbima u RS.

„Ne postoje specijalnije veze od onih koje imamo sa Srbijom. One su pravno uređene i u okviru Ustava BiH i Dejtonskog sporazima. RS slavi i voli Srbiju, posebno uvažava njenog predsjednika, premijera, predsjednicu Skupštine“, kazao je on zahvalivši se predstavnicima Srbije na učešću u proslavi Dana RS.

Vučić: Niko neće moći da ukine Republiku Srpsku dekretima

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da niko neće moći da ukine Republiku Srpsku (RS) dekretima jer, kako je istakao, nju nisu stvorili dekreti već narod RS.

Vučić je izjavio danas u Banjaluci da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali i da "voli" Republiku Srpsku i da želi očuvanje tog entiteta unutar BiH.

"Želimo, prije svega, da uz mnogo više povjerenja i uvažavanja, zajedno gradimo odnose na cijelom zapadnom Balkanu, prvenstveno odnose između Srba i Bošnjaka i Hrvata", rekao je Vučić novinarima po završetku svečane akademije održane povodom Dana Republike Srpske, 9. januara.

Prisustvujući obilježavanju Dana RS u Banjaluci, Vučić je kazao da je obaveza Srbije da štiti i čuva Republiku Srpsku, ali i da po Dejtonskom sporazumu bude garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Došli smo u Banjaluku da ukažemo poštovanje i iskrenu podršku Republici Srpskoj i njenim građanima. Pravo da volimo svoj narod niko nije i neće moći da nam zabrani, ni danas ni sjutra ni bilo kad. Kad pomislite da ste usamljeni, vi građani RS znajte da niste, Srbija je uvijek tu", kazao je premijer Srbije.

Vučić je kazao da je potrebno da se gleda u budućnost.

"Moramo jedni drugima da praštamo, a ne da sebi veoma lako oprostimo ono što drugima nikada i ni po koju cijenu nijesmo", kazao je srpski premijer.

Prema njegovim riječima, prioritetni zadatak svih Srba, Bošnjaka i Hrvata jeste budućnost koja će, kako je naveo, zavisiti od brzine napretka i hvatanja koraka sa onima koji su već odmakli u razvoju.

"Srbi, Bošnjaci i Hrvati sudbinski su vezani, živjeli smo vjekovima zajedno u prošlosti i živjećemo u budućnosti. U ratovima smo izgubili svi i zato danas kažemo dosta je bilo i tuđih i naših, srpskih grobova. Hoćemo da gradimo fabrike a komšije da poštujemo i da s njima dijelimo dobro i zlo", rekao je Vučić.

On je dodao da ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema BiH već podrazumijeva građenje puteva saradnje kako bi jedni učili od drugih.

Vučić je kazao da je današnji dan prilika da se pošalju dobre poruke ljudima koji drugačije vjeruju i misle, kao i da je važan za narod u RS.

"Nadam se da ćemo živjeti u miru, obezbijediti stabilnost i da nam se ne ponovi prethodnih 100 godina, u kojima su svi izgubili mnogo ljudi, djece, domovina", rekao je Vučić.

Dan RS obilježen je arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, koju je služio srpski patrijarh Irinej, a potom i Svečanom akademijom pod motom „Zavjet slobodi", kojoj su prisustvovali zvaničnici Srpske, njeni predstavnici u organima BiH i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa drugim srpskim zvaničnicima.

Svečana akademija počela je himnom Srpske i Srbije, a pored premijera Vučića prisustvovali su predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, kao i ministri Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Liturgiji su, u ime Vlade Srbije, prisustvovali ministri pravde i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, a u ime Srpske premijerka te zemlje Željka Cvijanović i predsjednik Milorad Dodik.

Ambasada SAD: Vjerujemo da Vučić shvata osjetljivu prirodu događaja

Ambasada SAD u BiH apelovala je na vlasti u RS da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH..

"Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH", kazali su iz američke amasade za N1 BiH.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom BiH.

"Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i sprovoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja", saopštili su iz ambasade SAD.

SRS: Stvaranje RS najveća pobjeda u novijoj istoriji srpskog naroda

Srpska radikalna stranka (SRS) ocijenila je danas da je stvaranje Republike Srpske (RS) najveća pobjeda u novijoj istoriji srpskog naroda i dodala da se zalaže za pripajanje RS Srbiji.

U čestitki povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, SRS je navela da su u stvaranje i izgradnju "najmladje srpske države" uložene ogromne ljudske i materijalne žrtve kao i da RS "po svaku cijenu" mora biti odbranjena od "kontinuiranih pokušaja rušenja".

"Iskreno vjerujemo u konačno ujedinjenje svih srpskih zemalja u jedinstvenu i nezavisnu državu i sigurni smo da ćemo zajedničkom borbom i i dosljednošću, jednog dana ostvariti ideju Velike Srbije", piše u čestitki.

Ove godine Dan Republike Srpske, koji je ustanovjen još 9. januara 1992. obilježava se u atmosferi napetosti između dva entiteta BiH, mozda najvećoj od uspostavljanja mira i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali i uz protivljenje međunarodnih predstavnika u BiH.

Na inicijativu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH donio je odluku o neustavnosti obilježavanja 9. januara kao Dana RS, ali je RS tu odluku odbacila.

Odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske jednoglasno su odbacili predsjednik Milorad Dodik, Narodna skupština tog entiteta i opozicije.

Bonus video: