Srbija: Protest novinara ispred zgrade Vlade

Na pitanje zašto su se novinari okupili kada je premijer Aleksandar Vučić najavio smjenu Gašića zbog tog postupka, Obradović je rekao da se ne radi samo o ministru Gašiću, već o novinarima i novinarstvu u Srbiji
85 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Srbije, Foto: Vijesti online
Vlada Srbije, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 07.12.2015. 19:46h

Novinari raznih medijskih kuća okupili su se večeras ispred zgrade Vlade Srbije, protestujući zbog odnosa političara prema toj profesiji i da bi podržali novinarku B92 kojoj se ministar odbrane Bratislav Gašić nepristojno obratio.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović je izjavio novinarima da treba da se zapitamo kako smo došli u tu situaciju da političari i drugi, kako je rekao, "nama brišu pod".

On je takođe rekao, komentarišući Gašićevu izjavu, koji je novinarki rekao da "voli novinarke koje lako kleknu", da je ustvari cijela novinarska profesija na koljenima i da treba da se zapitamo kako smo dospjeli u takvu situaciju da budemo tako poniženi.

Na pitanje zašto su se novinari okupili kada je premijer Aleksandar Vučić najavio smjenu Gašića zbog tog postupka, Obradović je rekao da se ne radi samo o ministru Gašiću, već o novinarima i novinarstvu u Srbiji.

"Treba da se zapitamo kako smo došli u ovu sitauciju da nam jedan političar vrijeđa koleginicu na tako prizeman način koji je kod nas nezabilježen", rekao je on, poručivši da i novinari i političari iz ovog slučaja treba da izvuku pouke.

Među okupljenima su i predstavnici novinarskih udruženja, kao i stariji i mlađi predstavnici sedme sile.

Poziv na bojkot konferencije Gašića

Obradović je pozvao predstavnike medija da bojkotuju za sjutra zakazanu konferenciju za novinare ministra odbrane Bratislava Gašića.

"Bojkot, sve dok Gašić i zvanično ne prestane da bude ministar odbrane", poručio je Obradović sa protesta ispred Vlade Srbije.

Gašićeva konferencija za novinare zakazana je za sjutra u 9 časova u beogradskom Medija centru.

Gašić je juče uvrijedio novinarku B92 neprimjerenim riječima na zvaničnom događaju u Trsteniku.

Riječi "Volim novinarke koje lako kleknu", Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoljetka, kada su neki od njih, među kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da Gašić ne može da ostane ministar odbrane nakon uvreda upućenih novinarki B92.

Bonus video: