Urednici i vlasnik "Kurira" na saslušanju u policiji

Ranije danas u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu stigla je krivična prijava protiv bivšeg direktora lista "Kurir" Aleksandra Kornica
119 pregleda 3 komentar(a)
Kurir
Kurir
Ažurirano: 03.12.2015. 16:27h

Glavni urednik lista "Kurir" Milan Lađević, odgovorna urednica tog lista Marija Kordić i vlasnik Adria medija grupa (AMG) Aleksandar Rodić danas su na saslušanju u policiji, saopštila je AMG.

Saslušanje Lađevića počelo je u 12 sati u Upravi kriminalističke policije, a kako se navodi pozvan je zbog izazivanja panike i nereda.

Nakon njega u 14 sati bilo je zakazano saslušanje Aleksandra Rodića koje još uvijek traje, dok je za 16 časova zakazano saslušanje Marije Kordić.

"Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka i zastrašivanja radnika u Kuriru i cijeloj Adrija Mediji Grupi koja zapošljava više od 700 ljudi. Režim je, izgleda, zaboravio da je prošlo vrijeme kada su se novinari privodili i saslušavali zbog verbalnog delikta, kao i to da je kleveta prije tri godine, u skladu sa evropskim zakonima, ukinuta kao krivično djelo", navodi se u saopštenju AMG-a.

Ranije danas u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu stigla je krivična prijava protiv bivšeg direktora lista "Kurir" Aleksandra Kornica kojom se tereti za krivično djelo lažno prijavljivanje.

Krivičnu prijavu je osnovnom tužilaštvu prosledilo Više tužilaštvo u Beogradu koje je juče odbacilo Kornicevu krivičnu prijavu protiv Damira Dragića i glavnog i odgovornog urednika lista "Informer" Dragana J.Vučićevića, jer je utvrdilo da oni nisu izvršili krivična djela prinude, povrede slobode govora i javnog istupanja i krivicnog djela zloupotrebe povjerenja.

Kornic je u prijavi opisao navodni sastanak u zemunskoj kafani sa Vučićevićem, Dragićem, kao i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom, a njene navode u nedjelju je objavio list "Kurir".

UNS zabrinut zbog saslušanja urednika Kurira

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog pozivanja glavnog urednika Kurira Milana Lađevića i odgovorne urednice Marije Kordić na saslušanje u policiju.

Kako je UNS-u rekao glavni i odgovorni urednik Kurira Milan Ladjević poziv na saslušanje poslat je po članu 343 Krivičnog zakonika, koji govori o izazivanju panike i nereda.

UNS je podsetio da su novinari dužni da prilikom objavljivanja navoda iz krivičnih prijava poštuju Kodeks novinara Srbije i ne predstavljaju sumnje kao činjenice.

Takodje, mediji prilikom objavljivanja tvrdnji iz krivičnih prijava moraju da poštuju pretpostavku nevinosti, kao i da sa dužnom novinarskom pažnjom, iz najmanje dva nezavisna izvora, provere navode koje objavljuju.

"UNS očekuje da nadležni poštuju pravo javnosti da bude informisana o svim bitnim dešavanjima i ispita navode koje mediji objavljuju", navedeno je u saopštenju

Bonus video: