Vučić: Srbija ulaže pet miliona eura u Srebrenicu

Na krovu Kulturnog centra, gdje će se održavati forum i na krovovima ostalih zgrada, nalaze se snajperisti, a u širem reonu nadleću policijski helikopteri
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.11.2015. 13:16h

Srbija će u ponedjeljak opštini Srebrenica uplatiti dva miliona eura za razvoj infrastruture u toj opštini, a ima izdvojenih još tri miliona eura za buduće zajedničke projekte, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije je, obraćajući se na investiciono-razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015", rekao da je Vlada Srbije, izdvojila pet miliona eura, odnosno deset miliona konvertibilnih maraka za Srebrenicu i poručio da je to ulog u budućnost.

"Srbija gleda u budućnost i mi Srbi želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, da gradimo najbolju budućnost, da narednih stotinu godina provedemo u miru, da svima bude bolje, da živimo bolje. Ovo je za nas mali doprinos takvoj zajedničkoj budućnosti i uvjeren sam da će uvijek biti više razloga za radost, sreću i život i da ćemo mnogo više misliti na to, a da nikada nećemo zaboraviti i da ćemo uvijek umjeti da osudimo ono što je u prošlosti bilo loše", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Srbija je u 2015. godini štedjela i ostvarila dobre rezultate, i zajedno sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom želi da oformi zajednički tim koji će raditi na važnim objektima.

"Naše kompanije, vaše lokalne kompanije, da rade projekte u visini od tri miliona eura. Taj novac je spreman. Projekte koje imate, želite da uložite u škole, domove zdravlja, imate puteve u koje treba da se uloži… mi smo spremni i taj novac vam stoji na raslpolaganju", rekao je Vučić.

On je dodao da svi Srebreničani, bez obzira da li su Bošnjaci ili Srbi, mogu da računaju na više novca i bolji život.

"Kod nas nema čekanja, bez obzira da li je riječ o Bošnjacima ili Srbima. Jer to je veliki novac za jednu malu opštinu. Uvjeren sam da ćete naći najbolji način kako da taj novac utrošite, kako da uložite novac u budućnost, a na našu podršku uvijek možete da računate", rekao je Vučić.

On je istakao da su u Srebrenici na današnjem forumu privrednici iz Srbije koji su zainteresovani za poslovne investicije u BiH, među kojima su, na primjer, Energoprojekt, ali mali preduzimači poput mljekare Spasojević, koji su zainteresovani da rade u Srebrenici.

"Srbija je ono malo što je mogla da uradi uradila istinski, punog srca, i mi želimo dobre, iskrene i bratske odnose sa Srebrenicom, kao što Srbi žele sa Bošnjacima", zaključio je Vučić

Vučić je ranije danas poručio je svoj sud u Srebrenci pokazao i danas poklonivši se, kako je rekao, nevinim srebreničkim žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Vjerujem da će Srbija pokazati da sem poštovanja prošlosti i razumijevanja za sve što se dogodilo, sa velikim optimizmom gledamo u zajedničku budućnost”, rekao je Vučić novinarima pred početak investicione konferencije u Srebrenici.

Premijer Srbije je Memorijalni centar obišao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, članom Predsedništva BIH, Bakirom Izetbegovićem i Majkama Srebrenice

Sigurnosne mjere u Srebrenici i okolini su primjetno pojačane, policija stoji na putu ka Srebrenici od Bratunca na svakih stotinak metara, a kretanje centrom grada dozvoljeno je samo učesnicima foruma i akreditovanim predstavnicima medija.

Na krovu Kulturnog centra, gdje će se održavati forum i na krovovima ostalih zgrada, nalaze se snajperisti, a u širem reonu nadleću policijski helikopteri.

Kako je planirano, srpski premijer će se na konferenciji obratiti zajedno sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, kao i predsjednikom i premijerkom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Vučić je uoči posjete poručio da će Srbija toj opštini dati značajnu novčanu donaciju, kao i da će pomoći u finansiranju izgradnje javnih objekata čime će Srbija, kako je rekao, pokazati koliko joj je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je u izjavi za Tanjug rekao da veliki broj zvanica pokazuje da Srebrenica ima ulogu spajanja različitih politika i ljudi koji predstavljaju određene institucije u regionu, a od kojih se očekuje pragmatičnost kako bi građani Srebrenice živjeli bolje.

On je rekao da ne očekuje bilo kakve bezbjednosne probleme i poručio premijeru Srbije da može računati na prijateljski doček i gostoprimstvo.

Bonus video: