Milanović vs. Karamarko: Teške riječi i niski udarci

"Imamo vođu ljevice koji je agresivan i koji nastupa s nacionalističkom retorikom te koji je zaratio sa svim susjedima uključujući i minijaturni Prnjavor, a s druge strane imamo vođu desnice koji je sebi dozvolio luksuz koji sebi nikako ne smije dozvoliti a to je da ispada smiješan na dnevnoj bazi", rekao je Rašeta
2 komentar(a)
Milanović, Foto: Beta
Milanović, Foto: Beta
Ažurirano: 08.10.2015. 14:19h

Raspisivanjem izbora za 8. novembar u Hrvatskoj je počela predizborna groznica, a u fokusu su lideri dveju najuticanijih stranaka - SDP aktuelnog premijera Zorana Milanovića i najuticajnija opoziciona HDZ Tomislava Karamarka, koji svakodnevno razmjenjuju teške riječi i niske udarce, pa mediji očekuju da će s vremenom riječi postati još teže, a udarci još niži.

Česta tema predizbornog sukobljavanja dvojice lidera je i Srbija, pa je tako Karamarko Milanovića optužio da je Hrvatsku posvađao sa Srbijom, ali i svim drugim zemljama regiona, te da je od Hrvatske napravio, kako je rekao, kvaran zub u Evropi.

"Volim svoju zemlju i zadnje što želim u ovoj situaciji je da Hrvatska zaradi sankcije zbog njegove neozbiljnosti, neprofesionalnosti, površnosti njega i njegove vlade.

Kada je riječ o sankcijama, odnosno odluci Milanovića da zatvori granice prema Srbiji, Karamarko je rekao da su najveće sankcije koje je Hrvatska mogla doživjeti "njegova vlada i on sam", te dodao da je Milanović proizveo rat u kojem treba biti heroj.

"A to je napravio valjda zato što u pravom nije učestvovao, pa sada ratuje sa Srbima", rekao je Karamarko.

Ubrzo nakon toga Milanović je Karamarka prozvao da se tajno sastaje sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Zagrebu, a Karamarko je na te prozivke odgovorio da je "nevjerovatno šta je čovjek spreman da izmisli i napravi kako bi se održao na vlasti".

A sve je počelo još početkom septemba kada je za vrijeme posjete Splitu gostujući u programu Radio Dalmacije, premijer Milanović komentarisao izjavu čelnika HDZ-a da na izbore treba izaći što prije te da će HDZ pobjediti:

"On navodno želi biti hrvatski premijer. Mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u kojoj se sakrio. Znate onu pjesmu od Rundeka, izađi i bori se, u ovom gradu ima mjesta ili nema mjesta. Neka izađe napolje i neka se konačno suoči", rekao je premijer.

Prvi čovjek HDZ-a mu naravno nije ostao dužan pa je Milanoviću poručio da je očito da mu treba “uličarski obračun”.

"To je ponašanje čovjeka koji zna da ništa nije učinio i da će uskoro izgubiti izbore. Premijer Milanović je nepredvidiv i drčan u svojim izjavama... i sada, čini mi se, lupa sa svih strana kako stigne, a to nije dobro", uzvratio je Karamarko Milanoviću iz Drniša.

Nekoliko dana kasnije gostovao je u radijskoj emisiji "Oporbeni zarez" te poručio Milanoviću da mu priprema konačni poraz.

"Znate, vodite 20:0 i onda se javi neki pametnjaković koji misli da ima najveće mišiće na svijetu i kaže - dosta, sad nećemo više ovako, pobjednik je onaj ko prvi zabije koš. Ne, Milanoviću, zabio sam ti već 20 koševa, zabit ću i ovaj 21. - a ja ću odlučiti kad i na koji način", obrušio se Karamarko na Milanovića.

Na reakciju Milanovića nije trebalo čekati. Kako su primjetili hrvatski mediji iziritirani i nervozni predizborni Milanović je bez dlake na jeziku u HTV-ovom Dnevniku kazao:

"Karamarko je politička kukavica i agent banaka, a ne zna ni engleski. Nisam primjetio ni da je neki sportaš, osim tamo gdje se djelio stranački novac pa se aktivirao", nije ga štedio Milanović.

Par dana kasnije Karamarko u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručuje Milanoviću da se ponaša kao "pomahnitali Djeda Mraz" koji u određenom datumu tuđom karticom koja je u debelom minusu kupuje poklone i dijeli ih zato jer mu to treba za izbore.

Karamarko je bio protiv svih poteza koje je premijer Milanović donio u vezi izbjegličke krize.

Šta je sljedeće što bi se moglo očekivati od dvojice rivala niko ne zna.

Teških riječi sigurno neće nedostajati, a niski udarci će vjerovatno biti i još niži, piše hrvatski portal 24sata.

Inače, novinar i kolumnista tog portala Boris Rašeta je za regonalnu TV N1 komentarisao predizbornu kampanju koja zvanično počinje za sedam dana rekavši da mu se čini da hrvatska politika uveliko otklizava u desno.

"Ono što je progutalo kampanju su lapsusi i nesmotrene izjave te se kampanja na neki način radikalizuje i imam utisak da bi njen naslov mogao biti "Glup i gluplji".

Smatra da je Hrvatska ušla u foto-finiš i da će se, kako je rekao, tek u post izbornim koalicijama odlučivati ko će sastavljati buduću hrvatsku vladu.

"Imamo vođu ljevice koji je agresivan i koji nastupa s nacionalističkom retorikom te koji je zaratio sa svim susjedima uključujući i minijaturni Prnjavor, a s druge strane imamo vođu desnice koji je sebi dozvolio luksuz koji sebi nikako ne smije dozvoliti a to je da ispada smiješan na dnevnoj bazi", rekao je Rašeta i zaključio da Hrvatska sa ovakvim izborima još nije imala posla.

Bonus video: