Slovenija se priprema za nekontrolisani dolazak 500 azilanata

Preko granice s Hrvatskom moguć je postupni dolazak većeg broja azilanata koji putuju balkanskom kopnenom rutom
2 komentar(a)
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 10:55h

Slovenija krajem godine očekuje početak postepenog dolaska 250 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih država u okviru dogovora s EU, ali se priprema i na eventualni nekontrolisani dolazak do 500 izbjeglica koje su sada u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj, piše danas ljubljansko Delo.

"Preko granice s Hrvatskom moguć je postupni dolazak većeg broja azilanata koji putuju balkanskom kopnenom rutom", prenio je list podatke Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru na pitanje o spremnosti Slovenije za moguć pritisak takozvanih sekundarnih migracija.

Riječ je o pretpostavljenom scenariju po kojem bi "apsorpcijski kapaciteti" država u regionu poput Makedonije, Srbije i Mađarske bili prekoračeni, a talas migranata usmjeren preko Hrvatske na Sloveniju, prenosi Hina.

Nadležni organi Slovenije navode da bi Slovenija u skladu sa svojim mogućnostima prihvatala migrante u manjim kontingentima, pri čemu bi prednost imale "ranjivije grupe" koje se mogu brže socijalno integrisati, poput žena i djece.

Kako se navodi, nadležni u Sloveniji vodili bi računa i o mogućnostima države da obezbjedi odgovarajući broj prevodilaca i bezbednosnu provjeru potencijalnih imigranata.

Prilikom izbjegličke krize u Evropi u aprilu i maju ove godine slovenačka vlada je izrazila rezerve oko uvođenja obaveznih imigrantskih kvota prema kojima bi Slovenija primila 720 izbjeglica, ali je premijer Miro Cerar kasnije pristao na prijem najviše 500 imigranata.

Slovenija se smatra jednom od najkonzervativnijih članica EU kad se radi o imigrantskoj politici i odobravanju azila.

Prema podacima slovenačkog ogranka organizacije Amnesty International u 2011. godini je u Sloveniji bilo podnijeto više od 300 molbi za azil, od čega je bilo odobreno samo 20.

S druge strane status izbjeglice u Sloveniji ima 140 ljudi, a zakonskim izmjenama koje je potvrdila prethoda vlada azilanti ne mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Bonus video: