Montgomeri: Dejtonska BiH nestabilna, znatne mogućnosti za izbijanje nasilja

Osnovni problem dejtonskih pregovorača jeste u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali, rekao je Montgomeri
67 pregleda 0 komentar(a)
montgomeri, Foto: Savo Prelević
montgomeri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 06:25h

Posljednji američki ambasador u SR Jugoslaviji Vilijam Montgomeri smatra da je Dejtonski sporazum "uspješno doveo do kraja rata, ali da njegove brojne mane sprečavaju pomirenje i čine BiH nefunkcionalnom".

"Takva BiH uopšte nije stabilna i ima znatne mogućnosti za izbijanje nasilja. U svemu tome, gubitnici su obični građani", napisao je Montgomeri u autorskom tekstu u "Politici".

Osnovni problem dejtonskih pregovorača jeste u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali, rekao je Montgomeri.

"Drugi problem s Dejtonskim sporazumom, smatra Montgomeri, "jeste prisiljavanje Bošnjaka i Hrvata da nastave sa svojim sporazumom iz rata kojim je bio formiran entitet zvani Federacija BiH. To je velika greška. Trebalo je da Hrvati dobiju vlastiti entitet. Ako to možda ranije nijeste primetili, Federacija ne funkciniše, kao ni većina kantona koji je čine", piše Montgomeri u autorskom tekstu.

Ono što sada imamo jeste "Sveto pismo" zvano "Dejton", koji uopšte ne funkcioniše, niti će funkcionisati u izglednoj budućnosti. Ali on ne može biti ni promijenjen bez saglasnosti sve tri etničke grupe - a to je nešto što se neće desiti, piše Montgomeri.

I šta sad, pita se autor teksta. Zapad i nema drugu mogućnost nego da nastavi da vozi na autopilotu svoju dvadesetogodišnju politiku podrške multietničkoj BiH zasnovanoj na Dejtonskom dogovoru unutar trenutnih granica. Usput rečeno, to znači da dokle god nema nasilja ili referenduma o statusnim promjenama, Zapad neće puno mariti ako BiH ostane drugorazredna, zaostala i ekonomski nerazvijena zemlja čiji najbolji, najpametniji mladi ljudi bježe u inostranstvo i čiji je život standard pre bliže afričkom neko evropskom, napisao je Montgomeri.

Bonus video: