20 GODINA OD AKCIJE "OLUJA"

Više hiljada građana pratilo vojnu paradu u Zagrebu

Vojni spektakl na zagrebačkim ulicama pratilo je više hiljada građana koji su nosili hrvatske zastave. Oni su bili raspoređeni duž Vukovarske ulice kojom se kretala gotovo pet kilometara duga kolona
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2019. 14:23h

Oko 3.000 pripadnika hrvatske vojske, 300 borbenih i neborbenih vozila i 30 aviona učestvovalo je danas u vojnoj paradi u Zagrebu kojom je počelo obilježavanje vojno-policijske akcije "Oluja" izvedene 1995. godine. 

Uz predstavnike državnog vrha na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Zoranom Milanovićem, u svečanoj loži bila su i dva američka generala, kao i 42 strane delegacije. 

Uz njih su bili i generali koji su učestvovali u akciji "Oluja", među njima Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine protiv srpskih civila tokom i poslije "Oluje". 

Vojni spektakl na zagrebačkim ulicama pratilo je više hiljada građana koji su nosili hrvatske zastave. Oni su bili raspoređeni duž Vukovarske ulice kojom se kretala gotovo pet kilometara duga kolona. 

U njoj je učestvovalo 3.000 ljudi, najviše pripadnika vojske, a uz njih su koračali pripadnici policije, službi za zaštitu i spašavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i oko 450 ratnih veterana i istorijskih jedinica iz cijele Hrvatske, poput Sinjskih alkara, Husara i Križevačke djevojačke straže.

U koloni je bilo više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike od kojih  desetak tenkova, topova i novih haubica. Građani su vidjeli i tridesetak  aviona i helikoptera, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21 i šest švajcarskih  Pilatusa.

U avionima su nastupili piloti elitne aerogrupe "Krila Oluje", čiji je nastup na nebu iznad Zagreba bio i najveća atrakcija, kao i preleti MIG-ova na početku i kraju vojne manifestacije.

U vrijeme parade, u Bračkom kanalu se postrojila i Hrvatska ratna mornarica. 

Tokom trajanja priredbe koja je trajala od 18 sati do 19. 30 za saobraćaj su bile zatvorene ulice kojima je prolazila vojna povorka, ali i brojne okolne ulice. 

Za praćenje događaja bilo je akreditovano oko 350 domaćih i stranih medija. Vodeće televizijske kuće imale su poseban program povodom godišnjice "Oluje", a uživo su prenosile vojni spektakl koji je, prema procjenama, državu koštao između 1,3 i 1,9 miliona eura.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je uoči vojne parade da je akcija "Oluja" bila čista, legitimna i brilijantna vojna operacija kojom je oslobođeno okupirano područje Hrvatske.

Zbog nesaglasnosti oko mjesta i načina proslave, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjica "Oluje" ove godine slavi se dva dana – uz vojnu paradu u Zagrebu, državni vrh okupiće se 5. avgusta na tradicionalnoj svečanosti u Kninu. 

Uz ceremoniju podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi biće otkriven i spomenik prvom predsjedniku Hrvatske Franju Tuđmanu.

Hrvatska nevladina organizacija Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće upozorili su uoči "Oluje" da i ove godine izostaje službeno sjećanje na žrtve.

Oni su podsjetili da je prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora tokom i poslije "Oluje" stradalo 667 srpskih civila. Prema podacima UHNCR, Hrvatsku je napustilo više od 200.000 ljudi.

U akciji je uništeno skoro 25.000 kuća, 13.000 privrednih objekata, crkve, muzeji i spomenici.

U Srbiji se danas i sjutra održava manifestacija povodom Dana sećanja na stradanje i progon Srba, prenosi Tanjug.

Sjutra je Dan žalosti u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Nikolić: Srbija i Srbi spremni su na oprost i pomirenje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na Banstolu na Fruškoj Gori prisustvovao parastosu žrtvama akcije “Oluja” i osveštanju krsta buduće crkve brvnare.

''Srbija i Srbi spremni su na oprost i pomirenje ali, ne zavisi sve samo od nas, naši obrazi su čisti, a naš hleb je spreman da ode tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas", poručio je Nikolić obraćajući se građanima prognanim u akciji "Oluja" prije 20 godina iz Hrvastske, koji su svoje utočište našli u tom vikend naselju na Fruškoj Gori.

Nikolić je, poslije parastosa koji je služio episkop sremski Vasilije, naglasio i da ''oprostiti, nikada ne znači zaboraviti'', ali da su Srbi  kroz svoju istoriju umjeli da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpski, lako odrekniu i gotovo zaborave svoje žrtve.

Nikolić je naglasio da "nikada nije kasno da se isprave istorijska sagrešenja i da se pamte svoji stradali i oni koji još uvijek stradaju". On je dodao da će na to podsjećati i buduća svetinja na tom mestu.

Nikolić je rekao da su u tragičnoj akcji “Oluja”, koja je kao i svaka oluja ostavila pustoš u gradovima i selima, "pobijeni i protjerani Srbi, pravoslavni i svetosavni. 

''Istorija nas je naučila da je to u Hrvatskoj velika i neoprostiva, a jedina krivica”, naglasio je Nikolić i podsjetio na put stradanja "u beskrajnoj koloni nejači, mirnih ljudi, seljaka, radnika, hlebotvoraca", koji su prije dvije decenije krenuli iz Hrvatske u Srbiju.

Galerija

Preporučujemo za Vas