Završena komemoracija u Potočarima

"Mi iz Crne Gore smo uvijek imali jednak odnos prema genocidu u Srebrenici, razumjeli to i kao poruku i Savjeta Evrope i Evropske Unije, a i naša Skupština je donijela deklaraciju gdje je osudila genocide", rekao je Vujanović
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2015. 13:11h

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas su pokopani posmrtni ostaci 136 identifikovanih žrtava.

Do sada je u Potočarima pokopana 6.241 žrtva, a 230 ih je pokopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željom porodica.

Prisutni su se ranije danas upisivali u Knjigu žalosti koja se nalazi u Fabrici akumulatora. U knjigu žalosti su se upisali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić...

Majke Srebrenice izrazile su zahvalnost Vučiću što je stigao na mjesto genocida.

"Hvala vam što ste došli", rekla je predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović i stavila srebrenički cvijet "Sjećanje" na njegov rever.

U Knjigu žalosti se upisala i kraljevska princeza Anna. Ona je drugo dijete i jedina kćerka britanske kraljice Elizabete i njenog supruga, vojvode od Edinburgha.

Pored Vujanovića komemoraciji u Potočarima prisustvuju lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović i potpredsjednik te partije Suljo Mustafić, kao i bivši članovi SDP-a Ivan Brajović, Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović. Komemoraciji prisustvuju i delegacija Pozitivne Crne Gore, koju čine zamjenica predsjednika Azra Jasavić i predstavnici Foruma mladih.

Odgovarajući na pitanje novinara Vujanović je rekao da on, Husović u Mustafić dolaskom u Srbrenicu pokazuju ono što Crna Gora u kontinuitetu čini.

"Poštovanje žrtava ovog genocida, poruku pomirenja i želju da ovaj prostor nikada više ne uđe u rizik bilo kakvog nesporazuma koji bi svojim obimom i težinom doveo do toga da se poremeti stabilnost. Mi iz Crne Gore smo uvijek imali jednak odnos prema genocidu u Srebrenici, razumjeli to i kao poruku i Savjeta Evrope i Evropske Unije, a i naša Skupština je donijela deklaraciju gdje je osudila genocide", rekao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je kazao prisustvo crnogorske delegacije pokazuje da Crna Gora želi da uputi poruku pomirenja.

"Pozivamo sve koji treba da pokažu da nesporazumi trebaju da budu vječna prošlost ovih prostora, to i učine. Što se tiče Srebrenice, ona je i vječna bol i vječna opomena i rekao bih opomena cijelom čovječanstvu. Da se više nikada ne dogodi ovakav zločin i da iz jednog ovakvog genocida izvuče poruka i pouka za sva vremena", poručio je Vujanović.

Desetočlanu američku delegaciju na komemoraciji u Srebrenici predvodi bivši predsjednik Bil Klinton, a u delegaciji je biti i bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da će "ovih 136 ljudi nakon 20 godina bezimene smrti dobiti svoja imena.

"Među njima je 18 maloljetnika. To su moji vršnjaci, ja sam slučajno živ", kazao je Duraković.

Mogerini: Srebrenica je sramota Evrope

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini je izjavila da je ono što se prije 20 dogodilo u Srebrenici sramota za Evropu i da je jedini način da se ona prevaziđe rad na prevazilaženju podjela, zajedništvu i evropskim integracijama.

"U Srebrenici je ispisana najmračnija stranica evropske istorije”, rekla je Mogerini u video poruci povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice zločina, dodajući da vrijeme i riječi ne mogu da otklone bol onih koji su izgubili najmilije, ali mogu da podsjete na osnovne evropske vrijednosti.

"Moja generacija je sanjala Evropu ujedinjenu u miru, a probudili smo se u najstrašnijem košmaru", kazala je ona, uz riječi da se "u Srebrenici Evropa suočava sa svojom sramotom".

"Iznevjerili smo obećanja utemeljitelja EU da više neće biti rata, ubijanja u ime nacije i rase, da neće biti genocida", rekla je Mogerini i pozvala na obnovljene napore da se takva tragedija ne ponovi.

"Hrišćani, muslimani, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, imigranti i starosjedeoci: nacionalno čiste države ne donose mir, već samo vode u nove sukobe", upozorila je ona ističući da EU predstavlja viziju zajedničkog života.

Mogerini je rekla da je upravo to razlog što EU uprkos krizi podržava proces pomirenja i evropskih integracija Bosne i Hercegovine i cijelog Zapadnog Balkana.

"To je jedini način da obezbijedimo da moja generacija bude posljednja koja je vidjela takvu tragediju", zaključila je ona.

Bilo je predviđeno da Mogerini ovaj govor održi na komemoraciji u Potočarima, ali je sinoć saopšteno da je morala da otkaže put zbog intenzivnih pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču.

U Srebrenici se danas očekuje prisustvo više od 50.000 ljudi.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović rekla je da su "mnoge majke umrle, a nisu našle svoje najmilije, te da za preživjele žrtve neku satisfakciju i duševni smiraj predstavlja pronalazak, identifikacija i ukop članova porodice".

Zločin u Srebrenici je počinjen u julu 1995. kada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Zločin je počinila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju "Škorpioni".

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je donio presudu kojom je masakr u Srebrenici okvalifikovao kao čin genocida. Rusija je u srijedu u Savjetu bezbjednosti UN iskoristila pravo veta i spriječila usvajanje rezolucije kojom se zločin osuđuje kao genocid.

Moskva je uoči komemoracije pozvala da svi odgovorni za masakr u Srebrenici budu izvedeni pred lice pravde.

"Snažno se zalažemo da se sve osobe koje su učestvovale u ovim i ostalim zločinima u BiH suoče sa pravdom i budu kažnjene što je prije moguće", navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova.

Galerija

Bonus video: