Britanija podnijela novu rezoluciju o Srebrenici

U nacrtu teksta "najoštrije se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici" 1995. godine i navodi da je priznavanje genocida "preduslov za pomirenje" u Bosni
23 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.07.2015. 08:51h

Velika Britanija podnijela je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS na svom sajtu i dodaje da je ta verzija nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni predlog.

Po tom mediju, rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u dijelu koji se odnosi na "negiranje genocida".

I dadaje da se u rezoluciji više ne spominju imena Radovana Karadžica i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Britanija je predložila svojim partnerima u Savjetu bezbjednosti UN da glasaju danas o predlogu rezolucije kojom treba da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici, a postoji rizik da će Rusija na taj dokument uložiti veto, navele su diplomate.

U nacrtu teksta "najoštrije se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici" 1995. godine i navodi da je priznavanje genocida "preduslov za pomirenje" u Bosni.

Prema nacrtu teksta, Savjet "pozdravlja napore da se ispitaju i izvedu pred sud svi oni koji su optuženi za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom sukoba u Bosni, uključujući i genocida u Srebrenici".

U tekstu Savjet bezbjednosti traži od svih zemalja da sarađuju sa međunarodnim pravosuđem i da podrže mirovni sporazum iz Dejtona iz 1995. kojim je okončan rat. Tekst ukazuje na značaj učenja lekcija iz neuspjeha UN da spriječi genocid u Srebrenici.

Rusija smatra da se u ovom tekstu suviše insistira na zločinima koje je u Bosni počinila srpska strana.

Dačić: Ovo je važan dan za srpski narod

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne smije da "likuje" ako se na sjednici SB UN ne usvoji Rezolucija o Srebrenici, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako dođe do njenog usvajanja.

"Ovo je važan dan za srpski narod, ne mislim da je sudbonosni. Rezolucija će biti prihvaćena ili odbijena..Očekujemo da svi budu svjesni negativnih posljedica od usvajanja rezolucije", rekao je Dačić za RTS, podsjetivši da je i samo podnošenje nacrta već izazvalo dosta problema.

On je istakao da Srbija ne osporava zločin u Srebrenici ali je rekao da postoji mnogo drugih zločina nad srpskim narodom koji "i po broju žrtava prevazilaze ovu brojku".

"Velika Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome. Nije sporno da li neko osuđuje ili ne zločin u Srebrenici. Sporan je način na koji se pokrenula ideja o donošenju rezolucije jer rezolucije nisu donošene u drugim slučajevima", naveo je Dačić.

Predlog rezolucije koju je podnijela Velika Britanija, po ocjeni Dačića ne može da stvori pomirenje.

"Ako je cilj pomirenje, svi ćemo se radovati pomirenju. Ovaj predlog koji je izazvao toliko podjela ne može da stvori pomirenje. Ako neko želi da time stvori pravne pretpostavke za ukidanje Repulike Srpske po osnovu pretpostavke da je nastala na genocidu koji eto sada želi da se verifikuje na SB, moram da podsjetim da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", istakao je Daćić.

Masakr u Srebrenici je počinjen u julu 1995. kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka u tom gradu. Zločin je izvršila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju "Škorpioni".

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Srpske vlasti su u više navrata ponovile da je takva rezolucija neprihvatljiva i da neće doprinijeti pomirenju u regionu.

Bonus video: