Haradinaj pušten iz pritvora, do daljeg u Sloveniji

Predsjednik Skupštine zatražio je od slovenačkih vlasti da koriguju grešku koju su napravili hapšenjem Haradinaja i da ne budu "žrtve manipulacija Vlade Srbije sa optužnicama koje su u dva procesa u Hagu, Haradinaja proglasili nevinim i za koje je dokazano da su bile neutemeljene"
0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.06.2015. 20:02h

Lider Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je pušten večeras iz pritvora poslije saslušanja pred istražnim sudujom u Kranju, ali ostaje u Sloveniji dok se ne razjasni da li je potjernica Srbije i dalje važeća ili ne.

Slovenačka policija je poslije hapšenja izvela Haradinaja pred istražnog sudiju u Kranju koji je preuzeo dalji postupak, rekao je portparol kranjske policije Bojan Kos, objavio je slovenački portal 24ur.

Haradinaj je poslije saslušanja pušten na slobodu.

Državna tužiteljka Marinka Jeraj je objasnila da uprkos tome Haradinaj mora da ostane u Sloveniji dok se ne razjasni da li je potjernica i dalje važeća ili ne.

Ona nije mogla da kaže koliko bi dugo mogao da traje taj postupak.

Haradinaj je u telefonskoj izjavi za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) rekao da su vlasti u Sloveniji "zabrljale", je su ga uhapsili na osnovu potjernice iz 2006. godne, za koju kaže da nije validna.

"Ovo ne vidim samo kao ličnu uvredu, već i kao uvredu za Kosovo", rekao je Haradinaj, navodeći da je od 2012. godine putovao u različite zemlje, uključujući i SAD i evropske zemlje i da nije imao problema.

Erjavec: Očekujem da će slovenački organi što prije urediti stvar

Slovenački ministar spoljnih poslova Karel Erjavec izrazio je večeras nadu da će se slučaj zadržavanja bivšeg kosovskog premijera u Ljubljani što prije riješiti.

Erjavec je rekao da se nada da će slovenački organi "što prije postupiti i urediti stvar" i dodao da "nema razloga da se u tome spori, posebno kada vidimo kakve su reakcije, a njih je bilo već u prošlosti kada je došlo do takvih događaja."

Vlada Kosova uznemirena hapšenjem, traži njegovo oslobađanje

Vlada Kosova saopštila je danas da je sa uznemirenjem primila vijest o pritvaranju lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i poslanika kosovske Skupštine Ramuša Haradinaja i zatražila njegovo oslobađanje.

"Izražavamo naše uznemirenje da se takvi nalozi za hapšenje i dalje tretiraju kao važeći od strane određenih zemalja, nasuprot činjenice da je u vezi sa tim navodima Haradinaj svoju nevinost dokazao u najvišim instancama međunarodne pravde", piše u saopštenju.

Vlada Kosova je ocijenila da nema ni jednog razloga da se Haradinaj i dalje suočava sa takvom situacijom i apelovala na vlasti Slovenije da što prije omoguće da se Haradinaj vrati na Kosovo.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zatražio je od slovenačkih vlasti da koriguju grešku koju su napravili hapšenjem Haradinaja i da ne budu "žrtve manipulacija Vlade Srbije sa optužnicama koje su u dva procesa u Hagu, Haradinaja proglasili nevinim i za koje je dokazano da su bile neutemeljene".

Protest pred Ambasadom Slovenije u Prištini zbog hapšenja

Čelnici Alijanse za budućnost Kosova i još desetak osoba okupili su se danas pred Ambasadom Slovenije u Prištini gdje protestuju zbog navodnog hapšenja Haradinaja na ljubljanskom aerodromu.

Potpredsjednik stranke Ahmet Isufi je nakon sastanka sa ambasadorom Slovenije u Prištini Miljanom Majhenom i medijima izjavio da čekaju oslobađanje njihovog lidera a od slovenačkog ambasadora na Kosovu javno izvinjenje.

Haški sud je oslobodio Haradiaja optužbi za ratni zločin.

Bonus video: