AFERA "SNIMAK"

Republika Srpska: Opozicija krenula u rušenje vlasti

Savez za promjene za sada ima podršku 39 poslanika u Narodnoj skupštini RS, što je više nego dovoljno za sazivanje vanredne sjednice o aferi „snimak“
2 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2015. 15:51h

Savez za promjene u Republici Srpskoj skupio je potrebnu većinu za sazivanje vanredne sjednice o aferi „snimak“. Riječ je o uvodu u rušenje skupštinske većine.

Savez za promjene za sada ima podršku 39 poslanika u Narodnoj skupštini RS, što je više nego dovoljno za sazivanje vanredne sjednice o aferi „snimak“. Opozicija traži hitno ispitivanje kupovine poslanika u RS, odnosno političke korupcije, na kojoj kako tvrde, počiva aktuelna vlast.

„Da su nadležne institucije u RS, prvenstveno MUP RS, Okružno i Specijalno tužilaštvo RS radili svoj posao, najvjerovatnije ne bi imali zahtjev za održavanjem posebne sjednice i najvjerovatnije imali bi utvrđenu odgovornost o aferi i predsjednicu vlade (Željka Cvijanović op.a.) u zatvoru, iza rešetaka“, rekao je Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a, nakon podošenja zahtjeva za održavanjem vanredne sjednice.

Incijator sazivanja vanredne sjednice bila je stranka Napredna srpska sa dva poslanika u Narodnoj skupštini RS, koji su do sada održavali uglavnom stabilnu većinu, sa 44 poslanika. Međutim, posljednje zasjedanje pokazalo je da većine nema, tvrde u opoziciji, čemu u prilog ide i prolongiranje nastavka ranije započete sjednice parlamenta RS-a.

„Pitaću premijerku da li je to njen glas“

Zbog letargičnog odnosa pravosudnih institucija prema aferi „snimak“, gdje navodno premijerka Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika za formiranje većine, Dragan Čavić, lider NDP-a tražiće da se snimak pusti javno na sjednici: „Pustiću audio snimak tokom zasjedanja i od gospođe Cvijanović ću u Sali, u kojoj je položila zakletvu kao premijerka i obavezala se da će raditi u interesu građana RS, tražiti da odgovori da li je to njen glas ili nije. Ja nemam nikakvih dilema čiji je glas samo hoću da to čujem od nje“.

Specijalno tužilaštvo RS nije do kraja sprovelo istragu jer kako je rečeno ne postoji originalni snimak koji je potreban za vještačenje. Do tog snimka je, da podsjetimo, pokušano doći upadom u prostorije „Klix-a“ ali je materijal, koji je tada izuzet, vraćen naredbom nadležnog tužilaštva.

Dodik: „Nemaju većinu“

Što se tiče vanredne sjednice, svima je jasno da je ona uvod u formiranje većine u parlamentu od strane Saveza za promjene ali je isto tako pitanje kako će poslanici aktuelne vlasti glasati o dnevnom redu, s obzirom da bi podrška značila i priznanje krivice u slučaju „snimak“.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kaže da će podržati inicijativu opozicije ali samo pod uslovom da informacija, koja će se naći pred poslanicima, bude kvalitetno pripremljena. Takođe kaže da je opozicija neozbiljna s obzirom da nema većinu u parlamentu: „Ako pričate o tim prebjezima kao što je (lider Napredne srpske Adam op.a) Šukalo iz marginalnih političkih struktura koji je iskoristio samo dobru volju Marka Pavića i uvukao se u parlament sa dobijenih 250 glasova.... To ne može da bude sigurnost RS. Ja kao predsjednik moram da vidim ko čini eventualnu većinu da dam nekom podršku“.

Politički vakum

I ovdje bi se mogao desit problem i blokada institucija s obzirom da se teoretski stanje bez većine i sa vladom u tehničkom mandatu može „vući“ do izbora 2018. godine jer Izbornim zakonom nisu definisani vanredni izbori.

Slično stanje je i u Federaciji BiH gdje je Demokratska fronta izašla iz vlasti i na taj način otvorila još jednu krizu vlasti. Nekoliko je opcija ali nijedna ne uključuje vanredne izbore zbog manjkavosti Izbornog zakona, čija bi se izmjene morala sprovesti kroz Palament BiH, za šta je potrebna podrška velikog broja stranaka.

Politički analitičar Željko Raljić kaže da je očigledno da se vlastima u oba entiteta izmiče tlo pod nogama, što ne smatra slučajnošću: „Ovdje se sada pravi polarizacija na proevropske i retrogradne političke snage i mislim da će se to vrlo brzo iskristalisati. Ukoliko se ne pronađe rješenje onda će se vjerovatno pod pritiskom ići na izmjene Izbornog zakona i stvaranje mogućnosti da se vanredni izbori mogu sprovesti“.

Demonstracije kao odgovor na bojkot

Što se tiče RS opozicija očekuje i da bi Milorad Dodik mogao da opstruiše davanje mandata za sastav nove vlade kandidatu koji je predloži Savez za promjene. Ukoliko se to desi ne isključuju se ni nemiri: „Moja bi mu sugestija bila, i savjet, da se ne igra sa pravljenjem krize i da ne negira činjenicu da postoji skupštinska većina i da treba da poštuje Ustav i da da mandat predstavniku te većine. Mi ćemo istupiti iz Saveza za promjene ukoliko ne budu spremni da se bore vanparlamentarno protiv takve gluposti - da imamo većinu, a da predsjednik ne želi da da mandat. Tada mora da očekuje sve, pa i demonstracije“, kategoričan je Dragan Čavić.