Srbija: Veljko Marić izručen Hrvatskoj

Premještaj je odobrio Apelacioni sud u Beogradu
80 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Marić, Foto: Blic.rs
Veljko Marić, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 02.06.2015. 15:20h

Hrvatski državljanin Veljko Marić, osuđen u Srbiji na 12 godina robije zbog ratnog zločina, upućen je danas iz zatvora u Sremskoj Mitrovici na dalje izdržavanje kazne u Hrvatsku, saznaje Tanjug.

Premještaj je odobrio Apelacioni sud u Beogradu.

Po odluci Apelacionog suda Veljko Marić, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u hrvatskom selu Rastovac 31. oktobra 1991, može da nastavi izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Apelacioni sud je preinačio rešenje Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je bila odbijena molba hrvatskog Ministarstva pravosuđa za premještaj osuđenog u Hrvatsku radi daljeg izdržavanja kazne, rekla je Tanjugu sekretarka Apelacionog suda Vesna Baratović.

Ona je precizirala da je Apelacioni sud odlučivao o žalbi ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske na rešenje Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Marić je u Srbiji izdržavao kaznu od 12 godina zatvora na koju je osuđen zbog ubistva civila Petra Slijepčevića u selu Rastovac u Hrvatskoj 31. oktobra 1991.

Marić je na tu kaznu osuđen jer je kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac, 31. oktobra 1991. godine, uniformisan i naoružan ušao u kuću Petra Slijepčevića i u njega ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane.

Tokom oružanih sukoba na podučju Grubišnog Polja između hrvatskih oružanih formacija i pripadnika Teritorijalne odbrane Grubišnog Polja, septembra i oktobra 1991, u akciji "Otkos"pripadnici hrvatskih oružanih formacija izvršili su više organizovanih napada tokom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela.

Tužilaštvo za ratne zločine je 19. aprila 2010. godine podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv Marića, koji je dan ranije po nalogu Tužilaštva uhapšen u Dimitrovgradu na graničnom prelazu sa Bugarskom.

Bonus video: