Zaev: Zaključili smo da treba da se razgovara

"Pregovori nijesu počeli, počeli su razgovori oko uspostavljanja okvira (za pregovore)", kazao je Zaev
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2015. 09:37h

Lider makedonskog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je nakon razgovora u Strazburu s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim o prevazilaženju krize u zemlji "da pregovori nijesu još počeli i da nakon razgovora nema ništa više da se kaže osim da je postignut zaključak da treba da se razgovara".

Kako prenose mediji u Skoplju, Zaev, koji traži neopozivu ostavku vlade, formiranje prelazne vlade i vanredne parlamentarne izbore, rekao je da će naredni susret a premijerom i liderom vladajuće VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim biti 26. maja u poslaničkom klubu u Skoplju.

"Ostajemo pri tome što je saopštila Evropska unija (nakon jučerašnjih razgovora u Strazburu) zato što želimo da pregovarački proces koji pokušava da se uspostavi i počne. Pregovori nijesu počeli, počeli su razgovori oko uspostavljanja okvira (za pregovore)", kazao je Zaev.

Zaev je rekao da su na pregovorima u Strazburu najčešće razgovarali on i premijer Nikola Gruevski licem u lice, u prisustvu eurokomesara Johanesa Hana i trojice europoslanika, ali da neće iznositi detalje o tim razgovorima zato što to ne bi išlo u prilog uspjehu razgovora koji se vode da bi se politička kriza u Makedoniji riješila.

Makedonski premijer Nikola Gruevski, kao ni VMRO DPMNE čiji je lider, nijesu se oglašavali nakon razgovora u Strazburu.

Ričard Hovit, jedan od trojice europoslanika koji su učestvovali na pregovorima između VMRO DPMNE i SDSM u Strazburu, izjavio je za makedonsku televiziju Alsat-M na albanskom jeziku, da postoji mogućnost za formiranje prelazne Vlade, ali da ne može da kaže da li je to pravo rješenje.

"To je predlog jedne strane, čemu se protivi druga strana. Tako da ako sada javno kažem da li se s tim slažem ili ne, to bi naštetilo posredovanju u procesu", kazao je Hovit i dodao da se "u procesu pregovora istražuju sve ideje i na sve njih se gleda otvorenog uma", ali nije htio da precizira o čemu se tačno razgovaralo.

U Skoplju se ispred zgrade Vlade Makedonije nastavljaju danonoćni protesti koje organizuju opozicija, građanska udruženja i nevladine organizacije. Postavljeni su i šatori u kojima spavaju aktivisti SDSM-a, koji traže neopozivu ostavku vlade Nikole Gruevskog.

Makedonski premijer je, sa velikog protesta koji je organizovala VMRO DPMNE 18. maja ispred zgrade parlamenta, poručio da nema namjeru da podnese ostavku, dok je stav koalicionog partnera u vladi, lidera albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, da neće izaći iz vladajuće koalicije, "jer bi to produbilo krizu u zemlji".

Politička i institucionalna kriza u Makedoniji traje više od godinu dana, pošto SDSM nije priznao rezultat parlamentarnih izbora iz aprila 2014. godine, od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu parlamenta.

Kriza se pogoršala krajem januara ove godine, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za "ugrožavanje ustavnog poretka" zato što je Zaev, kako je naveo, pokušao da ga ucjenjuje objavljivanjem kompromitujućih "prisluškivanih telefonskih razgovora vladinih zvaničnika koje je snimala strana obavještajna služba", na šta on nije pristao.

Bonus video: