Oglasio se odbjegli terorista iz Kumanova: Hoćemo albanski entitet

On je još rekao da je rukovodstvo njegove partije 5. maja imalo kontakt s terorističkom grupom koja je kasnije napala policiju u Kumanovu, pri čemu je poginulo osam policajaca
62 pregleda 0 komentar(a)
Makedonska policija, Kumanovo, Foto: Reuters
Makedonska policija, Kumanovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 13:04h

Pripadnici naoružane albanske grupe koja se sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu žele stvaranje albanskog entiteta u Makedoniji.

To tvrdi pripadnik te grupe Sulejman Osmani koji je na misteriozan način pobjegao i za koga postoji sumnja da je saradnik makedonskih bezbjednosnih službi.

Osmani je, navodno, pobjegao pošto je policiji pokazao mjesto na kojem je sakriveno oružje iz napada na karaulu Gošince.

Makedonska policija nije komentarisala ove tvrdnje.

Osmani je javnom servisu, Radio televiziji Kosova, rekao da grupa ima oko 2.000 boraca. On je demantovao navode da su u Kumanovo upali jer su bili plaćeni.

"Komandant Sulja", kako su ga prethodnih dana nazivali albanski mediji u Makedoniji, rekao je da su se predali, jer im je nestala municija i da su na osnovu telefonskog razgovora jednog iz naoružane grupe mislili da će pasti u ruke predstavnika OEBS-a, a ne policije.

Izjava navodnog pripadnika "Kumanovske grupe" još uvijek ne baca svijetlo na motive koji su bivše pripadnike OVK nagnali da se stacioniraju u Kumanovu.

Mediji i opozicioni političari u Makedoniji spekulišu da je kumanovska kriza proizvod želje vlade u Skoplju da pažnju javnosti skrene sa političke krize koja potresa tu zemlju.

Prema drugoj teoriji, radi se o "gubitnicima iz redova OVK", nezadovoljnih statusom poslije učešća u ratovima, kao što je to bilo i u slucaju lidera vladajuće partije u makedosnkom parlmentu Alija Ahmetija, od sredine juna 1999. godine do početka pobune u Makedoniji dvije godine kasnije.

Vijest o Osmanijevom bijegu iz ruku makedonske policije pojavila se dan poslije okončanja sukoba u Kumanovu.

Okolnosti pod kojima se Osmani našao na slobodi nijesu sasvim jasne.

"Komandant Sulja" je, navodno, odveo makedonsku policiju do sela Brest, gdje je oružje bilo sakriveno da bi, zatim, uprkos povredama i vezanih ruku uspio da pobjegne u planine.

Prištinski dnevnik Bota sot objavio je tekst u kojem se postavlja pitanje da li je Sulejman Osmani, u stvari, "izdao" ostatak grupe i na taj način izbjegao hapšenje.

U interviju za Alsat M, lider Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti izjavio je da je Osmani i tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine bio uhapšen kao "špijun" makedonskih službi.

Policija je saopštila da intenzivno traga za bjeguncem, a od jutros je dio ulica u centru Kumanova, gdje je locirano više ključnih institucija i ustanova, od noćas blokiran za saobraćaj, a u gradu je povećano prisustvo policije.

Portparol MUP-a Ivo Kotevski je za agenciju MIA rekao da se preduzimaju mjere bezbjednosti u Kumanovu. Mediji su ranije prenijeli da policija intenzivno traga za jednim teroristom bjeguncem koji je bio uhapšen, ali je policiji pobjegao prilikom rekonstrukcije događaja vezanog za napad na karaulu Gošince.

Ahmeti: Oružana grupa tražila da im omogućim bjekstvo iz Kumanova

Lider stranke makedonskih Albanaca Demokratske unije za intergraciju (DUI) Ali Ahmeti izjavio je da je posredovao u predaji većeg dijela oružane grupe koja je 9. i 10. maja napala makedonsku policiju u Kumanovu.

Ahmeti, čija je stranka u vladajućoj makedonskoj koaliciji, rekao je televiziji Alsat-M da ga je 9. maja ujutro pozvao čovjek koji je tvrdio da učestvuje u oružanom sukobu s policijom u Kumanovu i zatražio od njega da im obezbijedi koridor da pobjegnu iz grada, što je on odbio, ali je dodao da su od tog momenta počeli pregovori uz posredstvo OEBS-a.

Ti pregovori rezultirali su predajom 26 od ukupno 30 članova naoružane grupe, dodao je Ahmeti i rekao da nije uspio pokušaj pregovarača da i ostale nagovore na predaju.

Ahmeti je rekao da je o svojoj komunikaciji i pregovorima obavijestio ambasadu SAD u Makedoniji i misiju OEBS-a, kao i da mu se tim povodom javio premijer Nikola Gruevski, koji je prema riječima Ahmetija, bio sumnjičav prema mogućnosti da se teroristi predaju.

On je još rekao da je rukovodstvo njegove partije 5. maja imalo kontakt s terorističkom grupom koja je kasnije napala policiju u Kumanovu, pri čemu je poginulo osam policajaca.

U pregovorima je tada učestvovao gradonačelnik mjesta Lipkovo i funkcioner DUI Sadula Duraku, ali nije uspio da u razgovoru sa jednim od vođa oružane grupe Samijem Ukšinijem spriječi njihovu akciju.

Bonus video: