GRAĐANI POZVANI NA SMIRENOST

Ivanov: Cilj napada u Kumanovu bio je destabilizacija Makedonije

Ivanov je ukazao na to da je za sada najvažnije, da NATO i EU shvate da je to što "drže Makedoniju mimo evropskih integracije jedan od razloga za oružani sukob koji se dogodio u Kumanovu"
101 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2015. 20:13h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov najoštrije je osudio pokušaj narušavanja reda i bezbjednosti Makedonije koji je imao za cilj destabilizaciju zemlje i naglasio da je spriječena namjera terorista da izazovu haos u zemlji.

"Na sjednici Nacionalnog savjeta za bezbjednost, kojoj su prisustvovali predstavnici opozicije, najoštrije je osuđen udar na bezbjednost zemlje, čiji je cilj bio destabilizacija Makedonije", rekao je Ivanov.

Poslije sjednice na kojoj se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji u zemlji zbog napada oružane terorističke grupe na policiju u Kumanovu, predsjednik Makedonije je rekao da su u akciji koja je okončana sve institucije imale konkretne zadatke, a da su teroristi imali namjeru da izvrše više napada na više lokacija sa mnogo civilnih žrtava.

Ivanov je rekao da su najviše makedonske institucije u konsultaciji sa obavještajnim službama znale da teroristi nemaju podršu lokalnog stanovništva, ali da ih nisu podcijenili i zato je akcija bila tako velikog obima.

O postojanju ove grupe, kako je rekao, ranije je obavijestio predstavnike NATO-a i EU, ali "ta komunikacija nije dala puno rezultata".

Ivanov je ukazao na to da je za sada najvažnije, da NATO i EU shvate da je to što "drže Makedoniju mimo evropskih integracije jedan od razloga za oružani sukob koji se dogodio u Kumanovu".

Ivanov je istakao i da je u ovom trenutku bitno da se uspostavi politički dijalog između predstavnika vlasti i opozicionih stranaka navodeći da je krajnje vrijeme da se ti razgovori intenziviraju.

Makedonski predsjednik je izrazio žaljenje što su ih ovakvi događaji primorali da sjednu za sto.

Ivanov je pozvao sve građane, bez obzira na etničku pripadnost, na smirenost, kako ne bi došlo do destabilizacije zemlje i dodao da mu je, kao predsjedniku, potrebna staloženost čitave javnosti.

Ivanov je izrazio saučešće porodicama pripadnika policije koji su u jučerašnjim sukobima sa teroristima dali život za Makedoniju.

Policijska akcija u Kumanovu, započeta u subotu ujutru, završena je danas oko 15 časova, a teroristička grupa koja je brojala više od 40 osoba je eliminisana.

Lideri ove grupe su, kako je saopšteno, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku, prenio je makedonski portal Fokus.

Nije isključio mogućnost da ima još poginulih terorista.

Nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom. Ubijeno je osam policajaca, a jedan je podlegao od rana zadobijenih u akciji, a 37 njih je povrijeđeno.

Agencija MIA objavila je imena šest poginulih pripadnika policije: Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski(32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski.

Uhapšeni teroristi, njih 27, nakon što su se predali, privedeni su kod istražnih sudija.

Vlada Makedonije donela je, na vanrednoj sjednici, odluku da 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbjednosnih snaga u akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uputio je, povodom tragičnih događaja u Kumanovu, saučešće predsjedniku Makedinije Đorđu Ivanovu.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, povodom aktuelne situacije u Makedoniji, preporučuje građanima Crne Gore da prilikom putovanja u ovu državu kontaktiraju ambasadu Crne Gore u Skoplju na tel. 00 389 2 322 7277 i mob. 00 389 70 393 292, u cilju dobijanja potrebnih informacija, kao i zbog vođenja odgovarajuće evidencije.

Gruevski: Eliminisali smo najopasnije teroriste na Balkanu

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je u sukobu policije i terorističke grupe u Kumanovu makedonska policija imala do sada najsloženiju situaciju. On je naveo da je zahvaljujući akciji makedonskog MUP-a eliminisana najopasnija teroristička grupa na Balkanu.

Gruevski je, na konferenciji za novinare u Skoplju, u svom prvom obraćanju javnosti od izbijanja krize u Kumanovu, rekao da je cilj terorističke grupe bio destabilizacija Makedonije.

"U aktivnostima koje je profesionalno i odgovorno vodila makedonska policija učestvovale su sve etničke i vjerske grupe – Albanci, Romi, Srbi, Bošnjaci, Vlasi. Izvedena je visokoprofesionalna, patriotska i herojska akcija koja je neutralisala teroriste koji su željeli destabilizaciju Makedonije", kazao je Gruevski.

Gruevski je rekao da i pored provokacija Albanci nijesu podržali teroriste, koji ne žele dobro državi ni njenim građanima, kao ni onima koji čuvaju njen ustavni poredak.

"Ovo nije makedonsko-albanski obračun, budući da su oni štetni i za Makedonce i za Albance u regionu", kazao je Gruevski.

Albanci u Kumanovu ne vjeruju u zvaničnu verziju vlasti

Albanci u Kumanovu su krajnje skeptični povodom zvanične verzije događaja u subotu.

"Ovo je čista manipulacija", kazao je 40-godišnji nezaposleni Elham Murad, koji je pobjegao iz svog doma u predgrađu Kumanova nakon izbijanja sukoba.

On tvrdi da nije bilo ničeg neuobičajenog u danima koji su prethodili policijskoj akciji, osim drona koji je letio iznad grada dan ranije.

"Ovo je manevar Gruevskog kako bi zataškao optužbe Zaeva", kazao je on.

Na pitanje Rojtersa da li će prisustvovati protestu 17. maja, Murad je odgovorio: "Idem, živ ili mrtav".

Slične optužbe na račun vlade Gruevskog je u izjavi za "Fokus" iznio je univerzitetski profesor i politički analitičar Merselj Biljali. On je kazao da se radi o "perfidnoj montaži sa vrha vlasti" kako bi se skrenula pažnja sa "bombi" o prisluškivanju i zloupotrebama i popravio imidž.

Opozicioni lider Zoran Zaev je u subotu takođe iznio tvrdnje da se radi o smišljenom manevru vlasti.

Među uhapšenima bivši tjelohranitelji političara?

Među uhapšenim vođama terorističke grupe koja je izvela napad u Kumanovu su i bivši tjelohranitelji albanskih političara sa Kosova i iz Makedonije, javili su makedonski mediji.

Makedonski mediji podsjećaju da su se Sami Ukšini, poznat kao komandant Sokoli, Bef Rizaj, Dem Šehu i Muhamet Krasnići - komandant Mališeva, u subotu predali makedonskoj policiji nakon 16 časova borbe u Kumanovu.

Dem Šehu iz Dečana je učestvovao u ratu OVK na Kosovu, ali i u konfliktu 2001. godine u Makedoniji, navode mediji.

Poslije rata u Makedonioji, kako navode makedonski mediji, bio je tjelohranitelj lidera Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmetija, a često je viđan i sa drugim funkcionerima ove partije.

Beg Rizaj je bio vojnik OVK u zoni Dukađin na Kosovu, a nakon rata na Kosovu bio je tjelohranitelj nekadašnjeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Sami Ukšini - komandant Sokoli potiče iz porodice iz Morine kod Ðakovice, a njegova porodica je bila baza OVK, OVPMB i OVK Makedonija, pišu makedonski mediji.

Muhamet Krasnići - komandant Mališeva je iz Mališeva na Kosovu. Bio je u OVK na Kosovu, a 2001. i u Makedoniji.

Galerija

Preporučujemo za Vas