Čekajući posao umrle 793 osobe

J. D. iz Beograda je diplomirala 2009. Za posao doktora medicine konkurisala je čak 15 puta u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu, po jednom u kliničkim centrima Zvezdara i Zemun. Preko konkursa se prijavljivala za radno mjesto u bolnici u Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Golupcu
2 komentar(a)
smrt, leš, mrtvac, Foto: Shutterstock.com
smrt, leš, mrtvac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.04.2015. 07:42h

U Srbiji su sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u prošloj godini izbrisane 793 osobe koje su umrle.

Sličan trend je, kako piše Blic, bilježen i prethodnih godina, kada je sa Biroa zbog smrti brisano po oko 500 muškaraca i 200 žena.

"Podaci iz Čačka mogu da posluže kao objašnjenje. Tamo je na evidenciji i 138 nezaposlenih koji posao traže duže od deset godina, a sad imaju između 60 i 64 godine", navodi Blic.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da danas i mladi teško dolaze do posla, a kamoli oni stariji.

"Privreda je toliko slaba, da potrebe za novim ljudima nema. Oni koji i zapošljavaju prije će da prime nekog mlađeg, čilijeg", rekao je Madžar.

Iskustva pokazuju da pojedinci posao na Birou čekaju i po više od 15 godina, a statistika da žene u dobijanju posla imaju manje sreće.

One u prosjeku traže posao 52,2 mjeseca, a muškarci 41,5 mjeseci.

Statistika pokazuje i da će stomatolog u Srbiji teže naći zaposlenje nego ekonomista, pravnik ili inženjer metalurgije. Doktor stomatologije na posao čeka dvije godine i dva mjeseca.

Na Birou ne prolaze bolje ni doktori medicine i nastavnici, a za takva zvanja studira se četiri do šest godina.

J. D. iz Beograda je diplomirala 2009. Za posao doktora medicine konkurisala je čak 15 puta u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu, po jednom u kliničkim centrima Zvezdara i Zemun. Preko konkursa se prijavljivala za radno mjesto u bolnici u Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Golupcu.

Bonus video: