Zaev: Gruevski "ne trepnuvši" amnestirao albanske ratne zločince

Lider SDSM je rekako da je objavljivanjem još jedne "bombe" o nelegalnom prisluškivanju u režiji Gruevskog "skinuta još jedna premijerova maska - maska" velikog patriote
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 16:21h

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev tvrdi da je premijer Nikola Gruevski zajedno sa liderom koalicione DUI Ali Ahmetijem dogovorio donošenje zakona o amnestiji haških slučajeva iz 2001.

"Gruevski je lično sa Ahmetijem ugovorio zatvaranje haških slučajeva amnestijom, i lično naredio da se čitav taj postupak prebaci na parlament, pošto nova vlada u to vrijeme još nije bila formirana", rekao je Zaev na konferenciji za novinare na kojoj je objavio još jedan u nizu audio zapisa o nelegalnom prisluškivanju u okviru projekta "Istina o Makedoniji".

Kako su prenijeli makedonski mediji, Zaev je rekao da je Gruevski "ne trepnuvši" najnezahvalniju ulogu u vezi sa "amnestijom ratnih zločinaca iz redova Albanaca" dodijelio poslaničkoj grupi VMRO-DPMNE u cilju da u parlament unese, a potom i izglasa ovakvo zakonsko rešenje.

Lider SDSM je rekako da je objavljivanjem još jedne "bombe" o nelegalnom prisluškivanju u režiji Gruevskog "skinuta još jedna premijerova maska - maska" velikog patriote.

"Čućete kakav je politički prevarant i manipulator Nikola Gruevski koji je spreman da učini sve samo da ostane na vlasti", kazao je Zaev.

Nije, kazao je, bitna nacionalnost i politčka orijentacija već kako podići političku svijest da bi se stavila tačka na zlo.

Gruevskog, tvrdi Zaev, ne interesuju makedonski nacionalni interesi, niti zakoni, niti saradnici, od ministara do poslanika, te da je aktuelni premijer spreman da ih u političkoj trgovini sve baci u vatru.

Inače, u jednom od audio zapisa nelegalno snimanih razgovora koje je Zaev predstavio je i kada je Gruevski šefici poslaničke grupe VMRO-DPMNE Silvani Bonevoj davao instrukcije kako treba da bude napisan zakon, rekavši da smatra da će vlada pritom morati da se izjasni "okruglo pa na ćoše".

Gruevski je Bonevoj, prema zapisu, rekao da je ta stvar dogovorena sa Ali Ahmetijem za koga je rekao da je zadovoljan jer je to "druga odbrana Albanca, poslije one iz Kruševske Republike od prije 108 godina".

Zaev je naveo da je Gruevski u dogovore o strategiji donošenja zakona i o potrebnom zakonskom tumačenju uključio ministarku policije Gordanu Jankulosku, Trajka Veljanoskog, Zorana Stavreskog, Silvanu Bonevu, Silvanu Briškovsku- Boškovsku, Kirila Božinovskogi druge.

"Od svih njih je kao poslanika tražio da obezbijede kvorum i podršku pošto je to bio period u kome još nije bila formirana nova vlada i kada je dio navedenih funkcionera VMRO-DPMNE još imao samo status poslanika", rekao je Zaev.

Zaev je rekao da je otpor novom zakonu pružao i bivši ministar pravde Mihajlo Manevski koji je odbijao da potpiše da je saglasan s tim aktom.

Prema dijelu objavljenih snimaka moglo se čuti i da su Jankuloska i Stavreski razgovarali kako da eskiviraju zasijedanje parlamenta, prenijeli su mediji.

Lider SDSM je rekao i da tokom predstojećih uskršnih praznika neće biti objavljivani novi dokazi o "nezakonitim i kriminalnim" radnjama sadašnje vlast.

SDSM je pocetkom februara počeo javnosti da predstavalja seriju materijala, takozvanih "bombi" koja se odnosi na nezakonita prisluškivanja, koja je, prema njegovim tvrdnjama, organizovao premijer Gruevski.

Prema njihovim tvrdnjama, tokom posljednje četiri godine u Makedoniji su premijer Nikola Gruevski i direktor Državne bezbjednosti Sašo Mijalkovski nezakonito prisluškivali više od 20.000 građana, preko 100 novinara, neke strane diplomate, pa i vjerske poglavare.

Bonus video: