Zemlje bivše Jugoslavije planiraju zajednički nastup na stranim tržištima

U toku su pregovori privrednih komora Republike Srpske, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima
58 pregleda 4 komentar(a)
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2015. 13:08h

Građevinski radnici iz zemalja bivše Jugoslavije namjeravaju da naprave konzorcijum kako bi zajednički nastupili na afričkom i azijskom tržištu i kandidovali se za realizaciju velikih projekata u regionu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

U toku su pregovori privrednih komora Republike Srpske, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima, prenosi Capital.ba.

Predstavnici privrednih komora zemalja regiona smatraju da se samo udruživanjem u konzorcijum može uspješno nastupiti na stranim tržištima, jer su firme na ovim prostorima usitnjene, nemaju dovoljno radnika, ni potrebne garancije.

Među zemljama u kojima bi mogli zajednički nastupati su Libija, Alžir, Irak, Katar, ali i države regiona, poput Srbije, u kojoj su najavljeni veliki investicioni projekti, kao što je Beograd na vodi.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, rekao je da su bosanskohercegovačke građevinske firme usitnjene i da ne mogu značajnije nastupiti na stranim tržištima.

On je kazao da ima dosta ponuda za poslove za bosanskohercegovačke građevince, posebno iz Katara, ali da oni nemaju sposobnosti za veće poslove, već da bi to mogao raditi konzorcijumi.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, Viktor Kobjerski, saopštio je da ta privredna asocijacija pregovara s komorama iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima.

„Hoćemo da se vratimo na treća tržišta, gdje smo ranije bili vrlo popularni, zajednički vrlo dobro radili i mogli da odgovorimo na sve zahtjeve investitora“, naveo je Kobjerski.

Prema njegovim riječima, veliki investitori iz Libije, Alžira i Iraka traže građevinare iz Srbije, ali ta država nema dovoljno radnika za velike poslove, niti potrebne garacije.

„Planiramo da sa tim zemljama napravimo konkretne dogovore“, rekao je Kobjerski i dodao da se u tom dijelu svijeta smiruju tenzije i popravlja bezbjednosna situacija.

Cilj je, kako tvrdi, da firme iz regiona više ne budu podizvođači i u podređenom položaju, već da budu angažovane kao glavni izvođači i nosioci posla.

Kobjerski je kazao da su građevinari iz Srbije traženi i u Francuskoj, čija preduzeća nude srbijanskim firmama da u velikim projektima u svijetu učestvuju kao podizvođači, s obzirom na to da francuske kompanije imaju reference za najveće poslove.

„Francuzi cijene naše građevinske stručnjake i radnike i u tim zajedničkim poslovima naši građevinari neće biti degradirani“, poručio je Kobjerski.

On je, govoreći o Zakonu o planiranju i izgradnji i obavezi lokalnih samouprava u Srbiji da od početka marta izdaju građevinske dozvole za 28 dana, naveo da je građevinska industrija jedva čekala usvajanje izmjena i dopuna tog zakonskog dokumenta.

Kobjerski je kazao da vjeruje da će taj zakon podići građevinsku aktivnost u zemlji i privući investitore. Banke bi, prema njegovim riječima, trebalo da to podrže kreditima sa manjim kamatama, kao i da mladim bračnim parovima koji kupuju prvi stan odobravaju jeftinije zajmove.

Bonus video: