Republika Srpska ne priznaje Dan nezavisnosti BiH

Milorad Dodik je rekao da "ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima"
54 pregleda 18 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2015. 16:30h

Dok se u Federaciji BiH danas slavi Dan nezavisnosti BiH, u Republici Srpskoj se 1. mart 1992. godine doživljava kao dan koji je, zbog održanog referendum o nezavisnosti BiH i ubistva srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu, bio uvod u rat u ovoj zemlji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da "ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima".

Navodeći da to nije praznik cijele BiH, on je poručio da će RS nastaviti da slavi svoje praznike i da ne želi da joj neko nameće svoje praznike.

On je kazao da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik koji slave sva tri naroda, ocijenivši da to nije ni moguće, jer su "narodi uvijek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obilježavali - neko kao pobjedu, neko kao poraz".

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je ocijenila da činjenica da je danas praznik samo u jednom dijelu BiH dovoljno govori o ovoj državi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Srbi nikada neće obilježavati 1. mart kao praznik, jer je na taj dan prije 23 godine održan referendum o nezavisnosti BiH i u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je označilo početak rata u ovoj zemlji.

"Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat", kazao je Ivanić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto birača, uglavnom Bošnjaka i Hrvata, glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava.

Gardovića je ubio Ramiz Delalić Ćelo, koji je kasnije postao komandant Devete brdske brigade u Sarajevu.

Njemu je u nekoliko navrata suđeno za ubistvo Gardovića, ali nikada nije osuđen. Ubijen je ispred svog stana u Sarajevu u ljeto 2007. godine.

Bonus video: