USKOK: Hrvatski zvaničnici nisu primili mito u slučaju Patria

"Nema ni jednog razloga da me ovdje za bilo šta terete. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene da umoče, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati,” rekao je Mesić
0 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 17.02.2015. 16:19h

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske (USKOK) saopštila je danas da istragom nije utvrđeno da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj tražile ili primile mito prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. godine, u slučaju "Patria".

Finski sud u ponedjeljak je nepravosnažno osudio na uslovne zatvorske kazne i globu od 297.000 eura dvojicu menadžera finske kompanije "Patria" zbog davanja mita prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj.

Hrvatski mediji prenose da su prema optužnici, Patrijini menadžeri preko posrednika dobili oko 1,6 miliona eura kojima su navodno podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i direktora fabrike "Đuro Đaković" Bartola Jerkovića.

Njih dvojica su u više navrata opovrgnuli te tvrdnje, a Mesić je i danas ponovio isto.

"Nema ni jednog razloga da me ovdje za bilo šta terete. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene da umoče, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati,” rekao je Mesić za Hrvatsku televiziju.

USKOK je u saopštenju objavljenom na interet stranicama utvrdio da nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi "proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtjevale ili primile mito u vezi poslovnog odnosa s finskom firmom 'Patria'", niti da bi u kupovini oklopnih vozila na bilo koji način davana prednost navedenoj firmi u odnosu na austrijsku Štajer.

Hrvatska je ugovor o kupovini Patrijinih oklopnjaka potpisala 2007. kada je ugovoreno 84, a poslije još 42 vozila.

U međunarodnoj korupcionaškoj aferi, u Sloveniji je osuđen bivši premijer Janez Janša na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura za primanje mita za sklapanje ugovora s Fincima o nabavci 136 borbenih oklopnih vozila za slovenačku vojsku, vrijednog 278 miliona eura.

Bonus video: