Želio da objavi dokumenta o kriminalnim radnjama Gruevskog

Gruevski, na vlasti od sredine 2006, optužio je Zaeva za pokušaj da ga ucijeni da sazove prijevremene izbore tokom razgovora oči u oči u septembru i novembru, rekavši da je Zaev tvrdio da je prikupio obavještajne podatke protiv vlade uz pomoć jedne strane obavještajne službe
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 08:59h

Policija je juče optužila glavnog makedonskog opozicionog lidera da je sa jednom stranom obavještajnom službom kovao zavjeru za svrgavanje vlade.

Zoran Zaev, lider socijaldemokrata, je odbacio optužbe, tvrdeći da vlasti uzalud pokušavaju da spriječe objavljivanje, kako je rekao, zapaljivih dokaza o kriminalnim radnjama konzervativne vlade premijera Nikole Gruevskog.

Gruevski, na vlasti od sredine 2006, optužio je Zaeva za pokušaj da ga ucijeni da sazove prijevremene izbore tokom razgovora oči u oči u septembru i novembru, rekavši da je Zaev tvrdio da je prikupio obavještajne podatke protiv vlade uz pomoć jedne strane obavještajne službe.

„Gledao sam i slušao lidera opozicije...kako me informiše da sarađuje sa stranom obavještajnom službom,“ rekao je Gruevski, kako je prenio Rojters.

Makedonski državni tužilac je potvrdio da je policija podnijela krivične prijave protiv četiri osobe, uključujući bivšeg šefa državne obavještajne službe i njegovu suprugu. Svi osim Zaeva su u pritvoru. Rojters je prenio pisanje lokalnih medija da je Zaev predao pasoš.

Zaevove socijaldemokrate bojkotuju parlament skoro četiri godine od navodne prevare na posljednjim parlamentarnim izborima.

On mjesecima prijeti da će objaviti ono za šta tvrdi da su dokazi o kriminalnim radnjama vlade, uključujući optužbe koje bi, kako je rekao, mogle narušiti etničke odnose u Makedoniji.

„Čak i ako uhapse Zaeva, neće uspjeti da spriječe objavljivanje dokaza koje imamo,“ rekao je Zaev za portal makedonskog nedjeljnika „Fokus“.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je rekao da je zavjera ravna pokušaju puča.

„Prvi put od nezavinosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova je imalo slučaj u kojem je spriječen pokušaj narušavanja ustavnog poretka - nedemokratskog osvajanja vlasti.“

Bonus video: