Slovenija: Sud odbacio tužbu bivšeg premijera protiv novinara

Janša je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog afere primanja mita pri kupovini oklopnih transportera od finske firme Patria
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2015. 10:45h

Viši sud u Ljubljani odbacio je tužbu predsjednika Slovenske demokratske stranke, bivšeg premijera Janeza, Janše protiv finskog novinara Magnusa Berglunda i drugih zbog emisije "Istina o Patriji".

Sud je ocijenio da spornu izjavu Berglunda u emisiji treba shvatiti kao mišljenje novinara, a ne kao tvrdnju o činjenicama.

Janša je pored Berglunda tužio i finsku nacionalnu televiziju YLE i bivšeg vršioca dužnosti generalnog direktora policije Bojana Potočnika s istim obrazloženjem i odlučno odbacio njegov zahtjev da mu isplate odštetu od pola miliona eura.

Od finske televizije i njenog novinara Janša je tražio odštetu i povlačenje spornih izjava u emisiji "Istina o Patriji" u kojima je lice imenovano s "J" optuženo za primanje mita.

Janša je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog afere primanja mita pri kupovini oklopnih transportera od finske firme Patria, ali je Ustavni sud Slovenije u decembru odlučio da privremeno odloži izvršenje presude u predmetu Patria.

Bonus video: