BiH: Policija pretresla prostorije portala "Klix

Policijski pretres prostorija portala "Klix.ba" izazvao je brojna reagovanja u BiH, pa je u izjavi Feni generalni sekretar Udruženja BH novinara Borka Rudić ukazala da "upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja"
0 komentar(a)
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Ažurirano: 29.12.2014. 16:34h

Po nalogu Kantonalnog suda Sarajevo, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz podršku pripadnika MUP-a Republike Srpske, izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O."Intersoft", koje koristi portal "Klix.ba" u Sarajevu.

Iz entitetskog MUP-a su saopštili da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo, prenosi agencija Fena, uz podsjećanje da je na portalu nedavno objavljen snimak u kojem premijerka Srpske Željka Cvijanović, navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Nakon toga, Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS izveštaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopšteno, više privatnih razgovora Cvijanovićeve.

U saopštenju MUP-a RS tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija, objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i video snimanje, na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera, montirane s drugim izjavama, pa je na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sagovornika".

Istragu o ovom slučaju u RS je preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Policijski pretres prostorija portala "Klix.ba" izazvao je brojna reagovanja u BiH, pa je u izjavi Feni generalni sekretar Udruženja BH novinara Borka Rudić ukazala da "upad policije u jedan medij znači brutalan napad na slobodu izražavanja".

Kako naglašava, Udruženju i Liniji za pomoć novinarima nedopustivo je ovakvo ponašanje, jer svaki medij ima pravo na zaštitu svog integriteta i izvora informacija.

"Apsurdno je da se policija bavi time kako je medij došao do tog snimka i ko ga je dostavio, umjesto da istražuju njegovu autentičnost i osobe koje se spominju na snimku", navodi Rudić, koja smatra da je fokus tog krivičnog djela potpuno nerazumno skrenut na medij i činjenicu da je objavljen taj snimak, što je bilo u interesu javnosti.

Oglasila se, između ostalih, i izvršna direktorka Savjeta za štampu u BiH Ljiljana Zurovac, koja je agenciji navela da se pretresom u redakciji portala "Klix" narušava direktno Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidirano navodi da novinar ima pravo da zaštiti svoj izvor informacija.

Prema informacijama Zurovac, pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS ušli su u prostorije "Klix-a" tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o kupovini glasova u Narodnoj skupšini Republike Srpske, a predsjednik Udruženja novinara RS Dragan Jerinić kaže da je "upad policije u redakciju portala najdrastičniji primjer uticaja na medije".

Bonus video: