DODIK PREDLOŽIO

Cvijanović mandatarka za sastav nove Vlade RS

Odgovarajući na pitanje da li afera "kupovine poslanika" baca mrlju na imenovanje mandatara i izbor nove vlade tog entiteta BiH, Dodikje rekao da je ta afera "izmišljena"
87 pregleda 2 komentar(a)
Željka Cvijanović, Foto: Betaphoto
Željka Cvijanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.11.2014. 14:30h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povjerio je danas Željki Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i aktuelnoj premijerki RS mandat za sastav nove Vlade Republike Srpske.

Dodik je ovakvu odluku donio posle konsultacija koje je proteklih dana obavio sa SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP), koji imaju većinu u parlamentu RS.

Opozicione stranke okupljene u Savezu za promjene (SDS, PDP, NDP) nisu se odazvale pozivu na konsultacije kod Dodika.

Na razgovorima su bili i predstavnici koalicije "Domovina", koju čine stranke s bošnjačkim i hrvatskim predznakom i koja u parlamentu ima pet poslanika.

Dodik je negirao da u je okviru SNSD-a bilo nesuglasica u vezi sa imenovanjem mandatara, posebno s visokim zvaničnikom stranke Igorom Radojičićem, navodeći da je izbor Cvijanovićeve za mandatara "stvar konsenzusa u okviru partije, u čemu je učestvovao i sam Radojičić".

"U tom pogledu postoji saglasnost i jedinstvo", naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović je rekla da će njen kabinet raditi na ekonomskom i političkom jačanju RS, a najavila je sređivanje stanja u javnom sektoru, kao i pojačan rad kontrolnih organa.

Ona je poručila da bi Vlada RS mogla biti izabrana za par sedmica, kako bi se mogli na vrijeme usvojiti budžet i ekonomska politika za 2015. godinu.

Cvijanovićeva nije željela da govori o sastavu svog budućeg kabineta, navodeći da će na sjednici parlamenta RS, na kojoj će biti birana nova vlada, biti poznato koliko će u njoj biti "starih" ministara, a koliko novih.

Odgovarajući na pitanje da li afera "kupovine poslanika" baca mrlju na imenovanje mandatara i izbor nove vlade tog entiteta BiH, predsjednik RS je rekao da je ta afera "izmišljena".

"Pošto nisu imali ništa da prigovore Željki Cvijanović, onda su izmislili i konstruisali aferu ili laž u vezi s tim, a sada uporno insistiraju na tome, jer im se to sviđa", kazao je Dodik.

On tvrdi da nije bilo "kupovine" poslanika, ističući da osim uobičajenih političkih dogovora s nezavisnim poslanicima nije bilo drugih aranžmana, posebno ne novčanih.

Podsjećajući da ovaj slučaj istražuje Specijlano tužilastsvo RS, Željka Cvijanović je rekla da je spremna da odgovori na svako pitanje koje joj postave nadležne institucije, kako bi se taj slučaj riješio do kraja.

U medijima je ranije objavljen audio snimak na kojem premijerka u društvu nekoliko osoba navodno govori o "kupovini" dvojice poslanika, ako vladajuću koaliciju izdaju poslanici Napredne Srpske Adama Šukala.

Opozicija je tražila da nadležne institucije istraže ovu aferu, tvrdeći da je pričom o "kupovini" poslanika narušen legalitet uspostvaljene skupštinske većine u parlamentu RS.

Mandatarka Željka Cvijanović ima rok od 40 dana da obavi konsultacije, a zatim parlamentu predloži sastav nove vlade i njen program rada.

Cvijanovićeva je u martu 2013. godine postala premijerka RS, a prije toga je bila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS.

U SNSD obavlja funkciju međunarodnog sekretara i jedan je od najbližih Dodikovih saradnika.